Merkel are, in sfarsit, un contracandidat puternic la functia de cancelar al Germaniei

Miercuri, 25 Ianuarie 2017, ora 17:39
988 citiri
Merkel are, in sfarsit, un contracandidat puternic la functia de cancelar al Germaniei
Foto: Arhiva Ziare.com

Desi Angela Merkel si conservatorii ei sunt dati de toate sondajele favoriti la castigarea alegerilor generale, social-democratii revin in lupta prin schimbarile spectaculoase la varful partidului.

Asteptarea s-a dovedit rentabila: SPD a inceput anul electoral 2017 cu o lovitura maiastra de imagine, scrie Dagmar Engel, care conduce redactia Deutsche Welle de la Berlin.

Toata opinia publica germana discuta acum despre schimbarile spectaculoase de la varful Partidului Social-Democrat. Ca Angela Merkel va candida pentru un al patrulea mandat este deja un subiect pe care mass-media l-au mestecat indelung si deja l-au digerat.

Aproape la fel de apreciat ca Merkel

SPD are acum in sfarsit, in premiera in ultimul deceniu, un sef de partid nou si candidat la functia de cancelar federal care este apropiat in ceea ce priveste nivelul popularitatii de doamna Merkel.

Este vorba de Martin Schulz, european dovedit, comunicator de exceptie, cu un ascutit simt politic, capabil sa isi apere suveran punctele de vedere.

Mai intai, un social-democrat va fi presedinte federal: Frank-Walter Steinmeier, timp indelungat ministru de Externe, nu prea mare orator, dar politician apreciat de germani, dupa cum au aratat toate sondajele de opinie din ultimii ani.

Functia de sef al diplomatiei ii predispune de regula pe ocupantii ei la popularitate crescuta, un fenomen de care va beneficia poate acum si Sigmar Gabriel, care se pregateste sa preia acest post de la Steinmeier.

Pentru germani, SPD redevine astfel un partid vizibil, iesind din rolul de pana acum de partener-junior in marea coalitie de la Berlin, un partener care isi impune obiectivele politice, fara sa culeaga insa si laudele pentru aceste reusite, care revin de regula doar Angelei Merkel si Uniunii Crestin-Democrate.

SPD redevine un partid puternic articulat cu acest candidat neimplicat in afacerile guvernamentale si nesupus disciplinei de guvern. Un partid care se poate acum concentra din nou pe competenta sa social-democrata fundamentala - implicarea pentru dreptate sociala, pentru sprijinirea celor mai slabi din societate.

Despre aceasta este vorba: sa convingi alegatorii ca nu este totuna pentru cine voteaza, ca "intre cei sus-pusi" exista diferente.

SPD ramane o formatiune europeana

Ramane insa o constanta clara in linia SPD: angajamentul pentru Europa. Nationalismul care a luat cu asalt anumite parti ale Europei si ale lumii nu are ce sa caute in niciunul din partidele reprezentate ...citeste mai departe despre "Merkel are, in sfarsit, un contracandidat puternic la functia de cancelar al Germaniei" pe Ziare.com

#Schulz contracandidat Merkel, #Schulz cancelar Germania , #Stiri International