McDonald's nu e profitabil in Islanda

Luni, 26 Octombrie 2009, ora 15:44
1099 citiri
McDonald's nu e profitabil in Islanda

Restaurantele McDonald's din Islanda se vor inchide la sfarsitul acestei luni, dupa ce deprecierea masiva a coroanei islandeze a diminuat profiturile companiei, a anuntat luni detinatorul francizei McDonald's din Islanda, Lyst ehf, citat de Bloomberg, transmite NewsIn.

Restaurantele McDonald's din Islanda, ce importa cea mai mare parte a ingredientelor utilizate in meniuri, se vor inchide dupa ce costurile s-au dublat in ultimii ani. Lyst a precizat ca nu estima o inrautatire atat de rapida a situatiei.

"Ar trebui sa majoram preturile cu 20% pentru a obtine marjele necesare pentru produsele noastre. Scumpirea ar duce pretul unui Big Mac la 780 coroane (6,36 dolari)", de la 650 coroane in prezent, a declarat Magnus Ogmundsson, directorul executiv Lyst.

Coroana islandeza s-a prabusit anul trecut, dupa falimentul celor mai mari banci ale tarii. Pe pietele valutare externe, coroana s-a depreciat cu 80% fata de euro, in timp ce restrictiile de capital din acest an nu au reusit sa previna o depreciere de 8,1%.

"Concurentii nostrii folosesc carne sau salata de productie interna, in timp ce noi importam aceste produse, ceea ce este extrem de scump", a spus Ogmundsson.

Islanda depinde de un imprumut de 2,1 miliarde euro de la Fondul Monetar International, dupa ce principalele trei banci s-au prabusit, acumuland o datorie de peste 10 ori mai mare decat produsul intern brut al tarii.

#McDonald's, #islanda, #profit, #coroana, #faliment , #Stiri International