Masurile de supraveghere a Greciei, forme de colonialism

Marti, 18 Octombrie 2011, ora 20:02
1247 citiri
Masurile de supraveghere a Greciei, forme de colonialism

Propunerea unor state din zona euro, ca o echipa a Comisiei Europene sa primeasca atributii de a supraveghea vanzarea de active ale statului elen, dar si serviciile publice ale tarii, este considerata de oficialii eleni drept o forma de colonialism.

Masurile fac parte dintr-un plan mai amplu de a inaspri supravegherea Atenei, insa ar putea fi respinse inca din faza initiala din cauza opozitiei puternice, potrivit unor surse interne citate de Mediafax.

Noi discutii despre planul de ajutor al Greciei

Liderii din zona euro se intalnesc duminica pentru a discuta noi planuri de ajutor pentru Grecia, iar propuneri pentru un control mai strict sunt de asemenea pe agenda. Un oficial a declarat ca exista un sprijin larg pentru urmarirea mai atenta a statului elen, care a inregistrat progrese lente in privinta privatizarilor si implementarii altor reforme.

"Ori asta ori nu primesc banii", a spus una din sursele din zona euro, care sustine preluarea de catre echipa CE pentru Grecia "a unor functii suverane ale statului pentru a pune masinaria in miscare. Este o asistenta impusa din exterior. Strainii preiau unele elemente ale operatiei".

Propunerea ar implica prezenta la fata locului a cateva sute de experti pentru a administra Grecia.

Experti finaciari ajuta statul elen sa acceseze fonduri europene

Comisia a trimis deja un numar restrans de oficiali in Grecia in cadrul misiunilor comune cu FMI si Banca Centrala Europeana, responsabile pentru evaluarea modului in care Atena isi respecta obiectivele economice. In plus, echipa de experti ajuta statul elen in domeniul taxelor si in accesarea de fonduri europene.

"Amploarea interventiei este fara precedent. Daca ar fi existat un istoric de conducere responsabila, precum in Irlanda, situatia ar fi fost diferita. Dar asa ceva lipseste in Grecia", a spus sursa citata.

Grecia urmeaza sa primeasca o noua transa, de opt miliarde de euro de la UE si FMI, in noiembrie, parte a unui pachet de finantare de 110 miliarde de euro convenit anul trecut. Totodata, un nou pachet financiar pentru Grecia ar urma sa fie anuntat in curand.

Creditorii externi mizeaza pe vanzarea unor active nationale

Intrucat economia stagneaza, creditorii externi mizeaza pe vanzarea de catre statul elen a unor active precum porturi si companii energetice pentru a strange fonduri. Grecia trebuie sa obtina 50 de miliarde de euro pana in 2015 din privatizari, dar a reusit pana in prezent sa adune circa 1,3 miliarde de euro.

Alti oficiali europeni au refuzat sa comenteze propunerile pentru inasprirea supravegherii, insa au declarat ca exista sprijin politic extins pentru impunerea unui control mai strict.

"Exisa sustinere pentru o supraveghere mai buna", a spus una din surse.

Masura ar putea pune CE intr-o situatie incomoda

"Este nevoie de cineva care vorbeste greceste, dar nu este de partea grecilor. Atributiile lor vor fi legate de conditiile impuse cu imprumutul. Asa ceva trebuie prezentat cu atentie - sa i se spuna asitenta tehnica sau ceva de genul asta. Nu putem sa-i calcam in picioare", a spus sursa.

O miscare atat de ostenativa de a incalca suveranitatea unui stat ar pune CE intr-o situatie incomoda. Executivul european vrea un rol mai important in stabilirea bugetelor nationale, dar trage linie in ceea ce priveste implementarea acestora.

"Echipa de experti are rol administrativ. Scopul acesteia este de a sustine Grecia si nu intentionam sa schimbam acest mandat", spus un purtator de cuvant al CE.

Tarile care cer ajutor ar putea fi puse sub tutela

Potrivit propunerilor, care seamana cu o initiativa olandeza de a pune sub "tutela" tarile care cer ajutor financiar, comisia CE in Grecia ar ajunge la cateva sute de experti.

Astfel, echipa condusa de germanul Horst Reichenbach ar primi unele puteri executive si ar avea ultimul cuvant in unele chestiuni, precum privatizarile.

Planul aminteste si de o sugestie a celui mai inalt reprezentant al Germaniei la Bruxelles, comisarul pentru Energie, Guenther Oettinger, care a declarat, in acest an, ca oficialii UE ar trebui sa preia un rol principal in colectarea de taxe si privatizarile din Grecia.

"Este o problema de autoritate. Va exista multa rezistenta. Autoritatea formala nu este in mainile lor, iar grecii trebuie sa accepte asta, a spus prima sursa.

Totusi, un oficial european a avertizat ca propunerea ar intampina o rezistenta crancena la Atena, Dublin si alte capitale europene, devenind astfel nefunctionala.

"Ideea de a acorda atributii executive echipei de experti exista de mai mult timp, dar grecii nu ar accepta niciodata si nici nu au motiv sa o faca", a spus acesta.

In timp ce o astfel de masura ar linisti creditorii, precum Germania, ca banii imprumutati Greciei sunt in siguranta, ar antagoniza Irlanda, care s-ar teme de un tratament similar, in pofida unor progrese rapide.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#grecia datorii colonialism, #supraveghere active Grecia, #supraveghere servicii Grecia , #Stiri International