Mario Draghi raspunde criticilor: BCE trebuie sa ia uneori masuri exceptionale

Miercuri, 29 August 2012, ora 15:03
1326 citiri
Mario Draghi raspunde criticilor: BCE trebuie sa ia uneori masuri exceptionale

Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a respins miercuri criticile germane, afirmand intr-o opinie publicata in Die Zeit ca institutia trebuie sa ia uneori masuri exceptionale pentru a asigura eficienta politicii monetare, conforme insa cu mentinerea stabilitatii preturilor.

"Respectarea mandatului de mentinere a stabilitatii preturilor ne cere uneori sa trecem dincolo de instrumentele standard de politica monetara, cand pietele financiare sunt fragmentate sau influentate de temeri irationale", a aratat Draghi, relateaza Bloomberg.

El a spus ca aceste blocaje trebuie rezolvate, pentru a fi asigurata o politica monetara unica si stabilitatea preturilor pentru toti cetatenii zonei euro.

"Acest fapt poate necesita masuri exceptionale", a scris Draghi, in articolul intitulat "Viitorul euro: stabilitate prin schimbare".

BCE lucreaza la detaliile unui nou plan de achizitii de obligatiuni suverane pentru rezolvarea crizei din zona euro prin reducerea costurilor de imprumut ale Spaniei si Italiei.

Draghi ar urma sa prezinte planul la reuniunea BCE din 6 septembrie.

Presedintele Bundesbank, banca centrala din Germania, Jens Weidmann, si unii politiceni germani au criticat planul lui Draghi de a relua achizitiile de obligatiuni suverane.

Riposta lui Draghi vine in conditiile in care cancelarul german Angela Merkel, care a semnalat sprijinul sau pentru planul BCE, il va primi miercuri la Berlin pe premierul italian Mario Monti.

"BCE nu este o institutie politica. Dar este dedicata reponsabilitatilor sale ca institutie a Uniunii Europene. Nu am pierdut niciodata din vedere misiunea de a garanta o moneda puternica si stabila. Bancnotele pe care le emitem sunt inscriptionate cu steagul european si reprezinta un simbol puternic al identitatii europene", a scris Draghi.

Weidmann a spus ca este impotriva achizitiilor de obligatiuni de catre BCE pentru ca risca o crestere a dependentei guvernelor de banca centrala fara sa rezolve criza datoriilor.

"O astfel de politica este prea aproape de finantarea statelor prin tiparirea de bani", a afirmat Weidmann intr-un interviu pentru publicatia Der Spiegel, in 26 august.

Planul lui Draghi are rolul sa castige timp pentru ca guvernele sa poate aplica reformele fiscale, in timp ce orice fel de sprijin va fi conditionat.

Planul prevede ca guvernele sa ceara ajutor din partea fondului european de stabilitate si sa semnenze un memorandum de intelegere inainte ca BCE sa intervina pentru reducerea randamentelor obligatiunilor pe piata secundara, daca va fi necesar.

#Draghi masuri BCE, #stabilitate preturi politica monetara , #Stiri International