Marile puterii ale G20 s-au angajat sa adopte masuri pentru majorarea PIB-ului cumulat cu 2.000 miliarde dolari

Duminica, 23 Februarie 2014, ora 15:22
1810 citiri
Marile puterii ale G20 s-au angajat sa adopte masuri pentru majorarea PIB-ului cumulat cu 2.000 miliarde dolari

Reprezentantii G20 (grupul celor mai mari economii ale lumii) s-au angajat sa adopte masuri care sa duca la majorarea PIB-ul lor cumulat cu peste 2%, sau doua mii de miliarde de dolari in urmatorii cinci ani, ceea ce va duce la crearea a milioane de noi locuri de munca, transmite Reuters.

Pentru a indeplini acest obiectiv, statele membre ale G20 vor majora investitiile, vor adopta masuri pentru reducerea somajului, vor imbunatati comertul si vor promova concurenta, pe langa politicile macroeconomice in vigoare.

In perioada 22-23 februarie a avut loc in Australia reuniunea ministrilor de Finante si ai guvernatorilor bancilor centrale ai statelor G-20, care reprezinta aproximativ 85% din economia mondiala. In comunicatul final prezentat dupa intalnire se arata ca statele membre ale G20 'vor dezvolta politici ambitioase si realiste care sa duca in urmatorii cinci ani la majorarea PIB-ului cumulat cu peste 2% fata de nivelul implicat de actualele politici'.

Ministrul australian de Finante, Joe Hockey, a afirmat ca acest plan reprezinta o noua etapa a cooperarii in G20, in timp ce omologul sau german, Wolfgang Schaeuble, a avertizat ca 'rezultatele acestui proces nu pot fi garantate de politicieni'.

De asemenea oficialii au apreciat ca 'politica monetara va ramane adecvata in multe economii avansate si se va normaliza la momentul potrivit'.

FMI estimeaza ca economia mondiala va inregistra o crestere de 3,75% anul acesta si de 4% anul viitor. Se estimeaza ca reformele structurale anuntate de statele G20 vor duce la cresterea economiei mondiale cu aproximativ 0,5% pe an in urmatorii cinci ani.

Fondul Monetar International a adoptat in 2010 o reforma care intareste ponderea tarilor emergente in cadrul sau, dar intrarea sa in vigoare depinde de ratificarea in Congresul Statelor Unite, care dispun de drept de veto in aceasta institutie.

Statele membre ale G20 si-au exprimat regretul ca statele emergente nu detin o pondere mai mare a drepturilor de vot in FMI si au cerut Statelor Unite sa ratifice reformele inainte de viitoare reuniune a G20 din aprilie. Puterile emergente importante, cum ar fi India, China, Brazilia si Rusia, cer o pondere mai mare a drepturilor de vot in FMI, care sa reflecte procentul lor in crestere din economia mondiala.

#membrii G20, #masuri majorare PIB, #state membre G20 , #Stiri International