Marea Britanie poate iesi simplu si din NATO. Dar cum dai afara un aliat?

Luni, 04 Iulie 2016, ora 20:29
825 citiri
Marea Britanie poate iesi simplu si din NATO. Dar cum dai afara un aliat?
Foto: Arhiva Ziare.com

Daca o tara vrea sa iasa din Uniunea Europeana, drumul este dificil, dar destul de clar, dupa cum descopera Marea Britanie zilele acestea. Dar cum stau lucrurile in cazul altei aliante de natiuni occidentale, NATO?

Diplomatii de la cartierul general al NATO din Bruxelles au ridicat aceasta problema ipotetica, pe fondul referendumului pentru iesirea Marii Britanii din UE, scrie Politico.

Acestia se gandesc acum mai serios si la cum ar putea NATO sa dea afara un aliat - de exemplu, unul care s-ar alia cu un inamic sau care ar instaura dictatura.

In primul scenariu, ruta de iesire e simpla. Potrivit NATO, o tara trebuie sa isi anunte intentia de a parasi Alianta cu un an inainte. Protocolul spune ca natiunea respectiva trebuie sa notifice Statele Unite ca vrea sa plece, iar SUA va transmite mesajul celorlati aliati.

"Daca vrei sa te retragi, te retragi. Conform Articolului 13 (din Tratatul NATO), exista posibilitatea ca un aliat sa inceteze sa mai faca parte din Alianta", a ...citeste mai departe despre "Marea Britanie poate iesi simplu si din NATO. Dar cum dai afara un aliat?" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#cum dai afara NATO, #Marea Britanie iesire NATO, #tara iese NATO , #Stiri International