Marea Britanie continua sa vanda arme de sute de milioane Arabiei Saudite, in ciuda tuturor criticilor

Luni, 24 Iulie 2017, ora 23:00
1054 citiri
Marea Britanie continua sa vanda arme de sute de milioane Arabiei Saudite, in ciuda tuturor criticilor
Foto: Facebook/Boris Johnson

Guvernul britanic a aprobat vanzarea de arme in valoare de aproape 300 de milioane de lire sterline catre Arabia Saudita si asta la scurt timp dupa ce un raid aerian saudit in Yemen a ucis dintr-un foc 140 de civili nevinovati.

Oamenii participau la o inmormantare in capitala Yemenului, Sana'a, cand au fost loviti de bombele saudite, de provenienta occidentala. Pe langa cei care si-au pierdut viata au existat si sute de raniti, iar atacul a fost aspru criticat de ONU si de intreaga comunitate internationala, aminteste The Guardian. A fost unul dintre cele mai sangeroase atacuri din cei doi ani de cand Arabia Saudita duce o campanie in Yemen.

Cateva luni mai tarziu, iata ca Marea Britanie nu are nicio problema in a aproviziona cu arme si munitii de milioane Arabia Saudita, asa cum fac de altfel si Statele Unite, sub administratia Trump.

De fapt, cand vine vorba de vanzarile de armament, Arabia Saudita este cel mai important client al Marii Britanii. De data aceasta este vorba despre componente pentru avioanele de lupta si de bombe si rachete, arata date oficiale citate de publicatie, adica exact de armele folosite la ultimul masacru al civililor din Yemen.

Iar vanzarile sunt mult mai mici decat in 2015, de exemplu, cand au fost furnizate Arabiei Saudite bombe si rachete in valoare de un miliard de lire sterline numai intr-un singur semestru.

Imediat dupa atacul din Yemen, in Marea Britanie s-a amanat semnarea unui contract privind exportul de arme catre Arabia Saudita, existand chiar posibilitatea ca vanzarile sa fie suspendate. Insa, conform unor documente care au intrat in posesia The Guardian, Boris Johnson, secretarul de stat pentru afaceri externe, ar fi spus ca vanzarile catre Arabia Saudita trebuie sa continue, el fiind de parere ca nu exista un risc clar ca armele britanice sa fie folosite in acte care sa incalce legile internationale.

Arabia Saudita nu e singura tara care a primit arme de la Marea Britanie. Si Turcia a avut si are astfel de contracte cu UK. Astfel, de la tentativa esuata de puci din iulie 2016 si pana in martie 2017, Marea Britanie a exportat in Turcia arme in valoare de 86 de milioane de lire sterline. Cu un an inainte, intr-o perioada de timp similara, furnizase arme in valoare de 45 de milioane de lire sterline.

Marea Britanie nu ascunde faptul ca il sprijina pe presedintele turc. Acest fapt a fost exprimat fatis de Brian Johnson anul trecut, in septembrie, cu prilejul unei vizite in Turcia.

Citeste si Ge ...citeste mai departe despre "Marea Britanie continua sa vanda arme de sute de milioane Arabiei Saudite, in ciuda tuturor criticilor" pe Ziare.com

#Marea Britanie arme Arabia Saudita, #Marea Britanie arme Turcia, #Marea Britanie export arme, #aliati presedinte Turcia Erdogan , #Stiri International