Marea Britanie ar putea introduce un vaccin impotriva COVID-19 "in prima jumatate a anului viitor"

Luni, 26 Octombrie 2020, ora 12:21
617 citiri
Marea Britanie ar putea introduce un vaccin impotriva COVID-19 "in prima jumatate a anului viitor"
FOTO Unsplash

Ministrul britanic al Sanatatii, Matt Hancock, a declarat luni ca un vaccin impotriva COVID-19 nu este gata inca, dar a precizat ca "dorim sa fim pregatiti in cazul in care totul merge perfect", preconizand ca lansarea ar putea avea loc in prima parte a anului viitor, relateaza Reuters.

"Dupa speranta mea principala, m-as astepta ca in mare parte lansarea sa aiba loc in prima jumatate a anului viitor", a spus ministrul.

Intrebat daca unele persoane ar putea primi un vaccin in acest an, Hancock a raspuns: "Nu exclud acest lucru, dar nu aceasta este speranta mea principala".

"Dorim sa fim pregatiti in cazul in care totul merge perfect, dar nu ma astept ca vom reusi sa facem acest lucru anul acesta", a spus ministrul, adaugand ca desi programul "inainteaza bine, nu am ajuns inca acolo".

Financial Times a relatat luni ca vaccinul impotriva COVID-19 dezvoltat de Universitatea Oxford si compania AstraZeneca genereaza un raspuns imun robust la persoanele in varsta, categoria cu cel mai ridicat risc, publicatia citand surse apropiate rezultatelor preliminarii.

Detalii despre aceasta constatare urmeaza sa fie publicate in curand intr-un jurnal medical, a notat Financial Times fara a preciza numele acestuia.

Rezultatele coincid cu datele publicate in iulie, potrivit carora vaccinul a generat "raspunsuri imune robuste" in cazul unui grup de adulti sanatosi, cu varste cuprinse intre 18 si 55 de ani, a relatat ziarul, citand surse apropiate rezultatelor asa-numitelor teste de imunogenitate.

Insa, Financial Times a atras atentia ca testele de imunogenitate cu raspuns pozitiv nu garanteaza faptul ca vaccinul se va dovedi in cele din urma sigur si eficient la persoanele in varsta.

Compania AstraZeneca, ce dezvolta vaccinul impreuna cu cercetatori de la Universitatea Oxford, este considerata un lider in cursa pentru dezvoltarea unui vaccin cu rol de protectie impotriva COVID-19.

Oxford si AstraZeneca nu au raspuns imediat solicitarii Reuters de a comenta aceste rezultate. ...citeste mai departe despre "Marea Britanie ar putea introduce un vaccin impotriva COVID-19 "in prima jumatate a anului viitor"" pe Ziare.com

#vaccin, #coronavirus, #UK, #populatie , #Stiri International