Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Macron, noua Germanie, Europa si romanii

Macron, noua Germanie, Europa si romanii
Ce-ar putea insemna pentru romani superstatul european propus nu intamplator de liderul francez Macron dupa rezultatul, deconcertant, al alegerilor germane? Dar pentru Germania, Europa si democratie?

O proxima desincronizare maxima ameninta sa-i lase la cheremul Rusiei pe romani, despartindu-i de vestul continentului. Pe care-l conduc germanii.

Cei din urma au trecut in scrutinul din 24 septembrie printr-o mica revolutie culturala. Si o mare alunecare spre dreapta. Cu sau fara voia francezilor, aceasta perceptibila reorinetare schimba fata Europei si pune bete in roatele incercarii lui Emmanuel Macron de a o relansa, imprimandu-i viteze multiple, cu o zona Euro transformata intr-un soi de superstat, cu tot cu ministru de finante, fisc, buget si, in pofida existentei NATO, cu institutii de forta proprii.

Or, dreapta germana, consolidata de accesul liberalilor in Bundestag si probabila lor participare la guvernare respinge net orice tentativa de prefacere a UE in organizatie filantropica prin distribuirea nemtilor in rolul unchiul american bogat, finantandu-i generos pe saraci.

Pe Macron nu-l poate aranja deci rezultatul alegerilor germane. In urma lor, liderul francez a invocat, patetic, "refondarea" Uniunii Europene si a lansat o tromba de propuneri a caror chintesenta e federalizarea continentului si deznationalizarea statelor europene.

Planurile sale, in mare masura nerealiste, nu exercita insa doar presiuni masive asupra Berlinului, incercand sa influenteze negocierile partidelor angajate in tratative penibile de formare a unei noi coalitii guvernamentale.

Ele reprezinta pentru intreaga Europa si echivalentul unei manevre de franare brusca, a initierii unei terapii de soc pentru o Uniune infierbantata si febrila, pe cale, dupa Brexit, de a se dezintegra si renationaliza accelerat. Or, Macron vede magica innoire a Europei nu asa cum o revendica tot mai europeni, angajati pe un drum identitar, in speta prin renastere nationala si cultural-religioasa, ci in termeni globalisti si economici. Ca si cum nu i-ar pasa de vointa, exprimata in alegeri, a natiunilor europene. Ca si cum democratia insasi i-ar fi perpendiculara.

Seful Hexagonului a izbutit, ce-i drept, turul de forta de a impune in tara sa profund antireformista incipiente restructurari economice de piata. Dar a pariat perdant pe o improbabila victorie a stangii germane. Social-democratii lui Martin Schulz ii sustinusera puternic pozitiile si teoriile europene. La fel, ecologisti ...citeste mai departe despre "Macron, noua Germanie, Europa si romanii" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1265 ori