Macron l-a sunat pe Erdogan si i-a cerut sa-l elibereze pe fotograful Mathias Depardon

Sambata, 03 Iunie 2017, ora 22:05
708 citiri
Macron l-a sunat pe Erdogan si i-a cerut sa-l elibereze pe fotograful Mathias Depardon
Foto: facebook Emmanuel Macron

Presedintele francez Emmanuel Macron i-a cerut sambata omologului sau turc Recep Tayyip Erdogan sa-l trimita "cat mai rapid posibil" inapoi, in Franta, pe fotojurnalistul francez Mathias Depardon, detinut in Turcia, a declarat presedintia franceza pentru AFP.

Intr-o convorbire la telefon sambata dupa-amiaza intre cei doi sefi de stat, acestia "au convenit ca este necesara o intensificare a schimburilor iar (Macron) si-a reiterat cererea de a-l vedea intorcandu-se cat mai rapid posibil pe domnul Depardon" in Franta.

"Presedintele i-a transmis din nou lui Erdogan ingrijorarea sa cu privire la situatia fotografului francez" detinut de la 8 mai in Turcia, a adaugat presedintia.

Ministerul fracez de Externe a declarat vineri ca "lucreaza activ" la eliberarea lui Depardon.

Situatia fotografului a fost deja evocata in cursul unei intrevederi, pe 25 mai, la Bruxelles, intre Macron si Erdogan. Acesta din urma a promis sa "examineze rapid situatia".

Instalat in Turcia de cinci ani, Mathias Depardon, un jurnalist independent, in varsta de 36 de ani, a fost arestat pe 8 mai la Hasankeyf, in provincia Batman (sud-est), unde realiza un reportajj pentru revista National Geographic.

El a fost transferat rapid intr-un centru de primire gestionat de Directia Afacerilor Migratorii la Gaziantep (sud-est), in care este retinut de atunci, in pofida unei decizii de expulzare emise pe 11 mai.

El a facut greva foamei de pe 21 si pana pe 27 mai, in semn de protest fata de detinerea sa, potrivit Reporters sans Frontieres (RSF).

Pe Internet, intre confratii francezi, o mobilizare a avut loc in vederea eliberarii fotojurnalistului, pe Twitter, sub hashtagul #FreeMathias.

In cursul acestei convorbiri intre presedintii francez si turc "au fost evocate dosarele sirian si libian" in "continuarea schimbului din cursul intalnirii bilaterale de la Bruxelles, in marja summitului NATO de la 25 mai", a precizat Palatul Elysee.

Apelul "a constituit totodata ocazia evocarii deciziei (presedintelui american) Donald Trump de a scoate Statele Unite din Acordul de la Paris, iar in ceea ce-l priveste pe Erdogan de a aminti angajamentul sau in acest acord", a mai anuntat presedintia franceza. ...citeste mai departe despre "Macron l-a sunat pe Erdogan si i-a cerut sa-l elibereze pe fotograful Mathias Depardon" pe Ziare.com

#Macron telefon Erdogan fotograf francez , #Stiri International