Macron intra in conflict cu Polonia: Promite sanctiuni europene impotriva ei daca va fi ales presedinte. Varsovia reactioneaza

Vineri, 28 Aprilie 2017, ora 11:51
2300 citiri
Macron intra in conflict cu Polonia: Promite sanctiuni europene impotriva ei daca va fi ales presedinte. Varsovia reactioneaza
Foto: Facebook/Emmanuel Macron

Candidatul centrist la presedintia Frantei, Emmanuel Macron, s-a angajat sa faca presiuni, in primele luni dupa alegerea sa, pentru adoptarea de sanctiuni din partea Uniunii Europene impotriva Poloniei, pentru incalcarea valorilor Uniunii.

Macron a facut aceste afirmatii in contextul delocalizarii unei fabrici Whirlpool de la Amiens (nord) la Lodz, operatiune care va trimite in somaj aproape 300 de muncitori francezi.

"In primele trei luni dupa alegerea mea, va exista o decizie luata referitoare la Polonia. Imi angajez intreaga responsabilitate pe acest subiect", a declarat Macron, intr-un interviu aparut joi in cotidianul regional La Voix du Nord, transmit AFP si Reuters.

"Vreau sa privim cazul Poloniei in integralitatea sa. Si ca pe subiectele drepturilor si valorilor Uniunii Europene sa fie luate sanctiuni", a subliniat candidatul centrist.

"Nu poate exista o tara care profita de decalajele fiscale sociale din interiorul Uniunii Europene si care incalca toate principiile Uniunii", a explicat el.

Macron, acuzat de rivala de extrema dreapta, Marine Le Pen, ca este candidatul "globalizarii salbatice", a fost huiduit miercuri in timpul vizitei de campanie la fabrica Whirlpool din Amiens.

"Nu voi urma Europa asa cum este. Am aparat intotdeauna Europa in aceasta campanie, spunand in acelasi timp ca vreau o alta Europa, o Europa care apara", a aratat Macron, referindu-se in special la propunerea sa de armonizare fiscala si sociala in Uniunea Europeana.

Favoritul turului al doilea al prezidentialelor doreste adoptarea de sanctiuni in aceasta vara, nu in legatura cu un eventual dumping social, ceea ce este imposibil in stadiul actual al reglementarilor, ci in ce priveste valorile europene.

"Nu putem avea o Europa care dezbate la zecimala pe fiecare din subiectele bugetare ale fiecarei tari si care, atunci cand exista o tara membra a UE care se comporta precum Polonia, sau precum Ungaria, pe subiecte ca Universitatea (Central-Europeana, n.r.) si refugiatii, valorile fundamentale, decide sa nu faca nimic", a explicat el.

Comisia Europeana a avertizat in repetate randuri guvernul partidului nationalist conservator Lege si Justitie (PiS), la putere de la sfarsitul lui 2015, in legatura cu atingerile aduse statului de drept de reforma constitutionala aplicata de acesta.

Polonia considera deplasata declaratia lui Macron

Varsovia a cali ...citeste mai departe despre "Macron intra in conflict cu Polonia: Promite sanctiuni europene impotriva ei daca va fi ales presedinte. Varsovia reactioneaza" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#candidat presedintie Franta, #Emmanuel Macron candidat centrist, #Emmanuel Macron sanctiuni Polonia , #Stiri International