Macedonia: Incaierari si raniti cu ocazia votarii bugetului

Marti, 25 Decembrie 2012, ora 14:32
1238 citiri
Macedonia: Incaierari si raniti cu ocazia votarii bugetului

Sase persoane, dintre care doi deputati, au fost ranite luni in incaierarile dintre simpatizanti ai opozitiei si ai puterii din fata si interiorul Parlamentului macedonean de la Skopje, unde avea loc votul asupra bugetului 2013, informeaza presa locala citata de AFP.

Patru simpatizanti ai opozitiei de stanga au fost retinuti de politie, a anuntat partidul lor, SDSM.

Dupa votul asupra bugetului de luni dupa-amiaza, liderul SDSM, Branko Crvenkovski, a facut un apel la "revolta populara" si a afirmat ca alesii opozitiei nu vor mai participa la lucrarile Adunarii.

Partidul premierului Nikola Gruevski, VMRO-DPMNE (nationalist), a spus intr-un comunicat ca "a impiedicat o lovitura de stat", pregatita, potrivit aceleiasi surse, de opozitie.

In cursul diminetii, mii de simpatizanti ai opozitiei si ai puterii au stat in fata Parlamentului, asteptand votul. Importante forte de politie au fost desfasurate in centrul orasului Skopje pentru a evita confruntarea dintre cele doua grupuri. S-a aruncat cu pietre si sticle, dar numarul incidentelor a fost mic. Un ales al coalitiei nationaliste de la putere a fost ranit in fata Parlamentului, ca si o deputata de stanga intr-o busculada din interiorul Parlamentului, a informat postul privat TV A1, care a mai mentionat alti patru "raniti usor".

Toti ranitii au primit ingrijiri medicale si sunt in afara oricarui pericol, a declarat AFP o sursa medicala.

Deputati ai SDSM s-au adunat de duminica seara la sediul Parlamentului pentru a se opune adoptarii bugetului, afirmand ca acesta va duce la o indatorare excesiva a Macedoniei. Luni, l-au inconjurat si imbrancit pe presedintele forului legislativ, Trajko Veljanovski, cand a incercat sa deschida sedinta, determinandu-l sa iasa din sala. Apoi i-au ocupat locul, intarziind cu o ora si jumatate deschiderea lucrarilor Parlamentului.

Ambasada Statelor Unite a condamnat incidentele si a recomandat celor doua parti "sa puna capat fara intarziere acestor confruntari".

Deputatii opozitiei au fost evacuati din Parlament, permitand astfel coalitiei la putere, care dispune de o larga majoritate (80 de locuri din 123) sa adopte bugetul. In buget se prevad cheltuieli de 2,7 miliarde de euro si venituri de 2,4 miliarde de euro, precum si o crestere a PIB-ului de 2% si o rata a inflatiei de 3,5% in 2013. Dupa vot, oamenii din fata Parlamentului s-au imprastiat.

"Militam pentru un lucru mult mai important decat bugetul, pentru ca, daca puterea continua in acelasi fel, va suspenda Constitutia...si va ucide democratia din Macedonia sub ochii nostri", a declarat Crvenkovski inaintea votului.

"Criticati-ma, va voi explica deciziile mele, dar va recomand sa nu luati ostatici cetatenii Macedoniei", a spus Gruevski referindu-se la opozitia socialista.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Macedonia buget 2013, #Macedonia demonstratii austeritate, #Macedonia criza economica , #Stiri International