Lupii de pe Wall Street dezvaluie secretul succesului in industria financiara: Este o practica milenara

Miercuri, 28 Mai 2014, ora 16:23
3787 citiri
Lupii de pe Wall Street dezvaluie secretul succesului in industria financiara: Este o practica milenara

Cand piata de capital a intrat pe un trend negativ spre finele lunii ianuarie, David Ford, managerul unui fond hedging, si-a pastrat calmul.

Ford a urmarit scaderea de pe pietele emergente si a observat ca si piata din SUA ar putea avea aceleasi probleme. Dupa ce preturile au scazut, a invins impulsul de a se retrage si, in schimb, a cumparat mai multe obligatiuni corporatiste, dupa cum se va arata in raportul Bloomberg Pursuits, care va fi publicat in aceasta vara, potrivit Bloomberg.

Dupa doua decenii de tranzactii, Ford da credit rabdarii sale si experientei acumulate, dar si celor 20 de minute de meditatie efectuate in fiecare dimineata, cand repeta o mantra primita de la profesorul sau de meditatii transcedentale, in urma cu doi ani.

"Acum reactionez mult mai calm la volatilitatea pietei, am mai multa rabdare", a spus Ford, in varsta de 48 de ani.

Are, de asemnea, mai multi bani. Latigo Partners LP, fondul pe care il conduce, a crescut cu 24% anul trecut. Ford face parte dintr-un grup tot mai mare de traderi de pe Wall Street care isi "antreneaza" mintea prin meditatie. La randul sau, miliardarul Daniel Loeb, care a comparat un director executiv cu un dependent de droguri, a laudat aceste meditatii in februarie, la o intalnire cu Dalai Lama, la Washington.

Ideea ca acesti tip de traderi incearca sa obtina profit in acelasi fel in care calugarii budisti incearca sa ajunga la iluminare, ar putea parea un sacrilegiu. Insa multi inteleg gresit meditatia, a spus Jay Michaelson, autorul cartii "Evolving Dharma: Meditation, Buddhism, and the Next Generation of Enlightenment."

Ce vindeca meditatia: de la anxietate la psoriazis

Meditatia este tot mai folosita deoarece stiinta a fundamentat ceea ce pana acum a fost considerata credinta. Pana in 1983, au fost publicate doar trei studii despre meditatie, a adaugat Michaelson. Insa anul trecut, mai mult de 1.300 de studii au aratat beneficiile meditatiei, de la reducerea anxietatii, depresiilor si insomniilor, la reducerea riscului de boli de inima si la recuperarea rapida dupa psoriazis.

Un studiu publicat in 2005 de neurologul Sara Laza de la Harvard Medical School a aratat ca meditatia dezvolta coretexul prefrontal, prin crearea de mai multe conexiuni intre neuroni si o mai buna irigare a creierului. Pe langa alte functii, cum ar fi cea prin care cortexul prefrontal proceseaza informatiile senzoriale, ia decizii rationale si imbunatateste satarea amigdalelor, aceasta structura alimenteaza si instinctul uman "fugi-sau-lupta". O amigdala "imblanzita" poate fi motivul pentru care David Ford a cumparat obligatiuni pe fondul panicii din piete - o miscare facuta pe fondul anticiparii revenirii pietei.

Cand si cum a aparut meditatia

Oamenii mediteaza de cateva milenii. Scrierile hinduse din anul 1.500 inainte de Hristos descriu aceasta practica, care a atins un nivel superior cand un print hindus, Siddhartha Gautama, a renuntat la avere si s-a asezat sub un smochin pentru a contempla suferinta umana.

Sunt multe forme de meditatie. Vipassana, de exemplu, incepe prin concentrarea a unui singur lucru, cum ar fi respiratia, care permite concentarea mai buna a celui care mediteaza pe temele abordate. Si intruziunile mentale, cum ar fi ganduri ca "pariaza pe NetJets" sau "renunta la bitcoin" pot fi depasite rapid.

In mediatatia transcendentala se foloseste o mantra - repetarea unui singur sunet - pentru a aduce mintea intr-o stare de relaxare. Cei care practica meditatia transcedentala o considera pe aceasta superioara altor metode de concentrare.

Unule dintre cele mai spectaculoase rezultate al meditatiei au fost obtinute la Universitatea California. Neurologul Clifford Saron a ajuns in anii '90 la poalele muntilor Himalaya pentru a studia calugarii budisti. Seninatatea si concentrarea acestora l-au determinat sa organizeze Shamatha Project. Impreuna cu un prieten, fost calugar, Saron a selectat 60 de persoane pentru a le testa atentia si perceptia, si i-a impartit in doua grupuri.

Dupa trei luni, Saron a reexaminat un prim grup si a descoperit un numar de schimbari importante. Pe unul dintre cei testati, meditarea l-a facut literalmente mai perceptiv: putea discerne diferentele dintre diferite linii care apareau pentru foarte scurt timp pe un ecran.

"Cate invata un copil cand este atent si relaxat?", a intrebat, retoric, Saron. "Este valabil si pentru noi".

Traderii de pe Wall Street mediteaza pentru castig, dar printul hindus a renuntat la avere

Intrarea meditatiei pe Wall Street inchide, intr-un fel, un cerc. Asa cum Siddhartha Gautama a inceput sa mediteze, bogat fiind, asa traderii incearca sa castige. Ray Dalio, de exemplu, conduce cel mai mare fond hedging, si are o avere de 14 miliarde de dolari, conform Bloomberg Billionaires Index. El este unul dintre principalii sustinatori ai meditatiei in domeniul financiar si spune ca aceasta a avut cea mai mare contributie in succesul sau.

Dalio, in varsta de 64 de ani, a decoperit mediatatia transcedentala prin Beatles. O practica de 42 de ani, pentru 20 de minute de doua ori pe zi. Este asa de convins de beneficiile acesteia, incat plateste jumatate din costul cursurilor angajatilor sai.

'Ca un Ninja'

Un avantaj competitiv si nu "iluminarea" pare sa-l conduca pe Dalio. "Ma simt ca un ninja intr-o lupta", a declarat Dalio, intr-o discutie despre beneficiile meditatiei.

Willoughby Britton, neurolog de la Universitatea Brown, avertizeaza ca incepatorii ar trebui sa procedeze cu prudenta. Orele de contemplare pot favoriza anxietatea si tristea. Ea a observat persoane care, experimentand meditatia, au trecut prin diferite episoade psihotice, una convingandu-se, de exemplu, ca profesorul este rau si trebuie ucis. "Aceasta este un medicament puternic; nu este o baie fierbinte", a spus Britton, adaugand ca riscurile aduc recompense mari.

Principiile morale ale budismului sunt incalcate de multe ori

Spre deosebire de alti practicanti, Joan Halifax, profesor la Zen Center Upaya din Santa Fea, a spus ca este ingrijorata de faptul ca "lorzii" finantelor folosesc meditatia pentru scopuri nedrepte, ignorand principiile morale ale budismului.

"Poti antrena persoana, prin meditatie, sa devina tragator de elita", a spus aceasta. "Vor sa devina mai inteligenti astfel incat sa poata exploata mai multe persoane? Sau sunt interesati in crearea unui sistem financiar mai corect?"

Dalio a fost de acord ca doneze o mare parte din averea sa in scopuri caritabile prin programul "Giving Pledge", conceput de Warren Buffet si Bill Gates, fapta care l-ar fi impresionat si pe Buddha...

Inainte de a o dona, averea trebuie obtinuta. Unele dintre cele mai stralucitoare minti "financiare" pun pariu pe meditatie doar ca sa ii ajute sa o obtina.

#meditatie Wall Street, #meditatie traderi , #Stiri International