LIVE Brexitul a fost declansat oficial. Donald Tusk: Nu pot pretinde ca sunt fericit. Ne este dor de voi deja!

Miercuri, 29 Martie 2017, ora 16:14
1168 citiri
LIVE Brexitul a fost declansat oficial. Donald Tusk: Nu pot pretinde ca sunt fericit. Ne este dor de voi deja!
Foto: Arhiva Ziare.com

Zi istorica pentru Marea Britanie si UE: Brexitul a fost declansat oficial, dupa ce ambasadorul Marii Britanii la UE, Sir Tim Barrow, i-a inmanat presedintelui Consiliului European, Donald Tusk, scrisoarea prin care Londra a invocat Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, pentru iesirea din blocul comunitar.

Premierul britanic, Theresa May, a sustinut un discurs in fata parlamentarilor britanici din Camera Comunelor despre declansarea articolului 50 si inceperea procesului formal de retragere a tarii din Uniunea Europeana, promitand ca va proteja interesele tuturor britanicilor, dar si pe ale strainilor care traiesc in Marea Britanie.

La randul sau, si presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a sustinut un discurs. La finele acestuia, Tusk a transmis britanicilor: "Ne este dor de voi deja".

Tusk a transmis ca vineri va prezenta liniile de negociere ce urmeaza sa fie adoptate de sefii de stat si de Guvern UE la summitul din 29 aprilie.

Totodata, Parlamentul European pregateste pentru saptamana viitoare adoptarea unei rezolutii ca raspuns fata de declansarea procesului formal de retragere a Marii Britanii din UE, arata documente scurse de la Bruxelles.

Ziare.com va transmite in format LIVE TEXT cele mai importante momente ale zilei:

15:46 - Consiliul European si-a exprimat miercuri "regretul ca Marea Britanie va iesi din Uniunea Europeana", dar a dat asigurari ca UE este pregatita pentru procesul pe care va trebui sa il urmeze, incepand cu eforturile pentru o "retragere ordonata".

"Vom aborda aceste negocieri constructive si ne vom stradui sa ajungem la un acord. In viitor, speram ca avem Marea Britanie ca partener apropiat", se arata intr-un comunicat al Consiliului publicat dupa ce Londra a declansat oficial Brexit.

15:32 - Guvernul britanic a publicat pe site discursul integral al premierului Theresa May.

Brexitul a fost declansat oficial. Theresa May: E un moment istoric si nu poate exista cale de intoarcere

15:20 - Liderul Consiliului European a anuntat ca vineri va prezenta liniile de negociere ce urmeaza sa fie adoptate de sefii de stat si de Guvern UE la summitul din 29 aprilie.

Foto: Catura YouTube

15:15 - Spicuim din discursul lui Donald Tusk:

- Nu exista niciun motiv pentru care as pretinde ca azi e o zi fericita, nici in Bruxelles, nici in Londra.

- Eu nu pot pretinde ca sunt fericit azi. Dar, in mod paradoxal, este si ceva pozitiv in Brexit: comunitatea celor 27 de state este mai hotarata, mai ...citeste mai departe despre "LIVE Brexitul a fost declansat oficial. Donald Tusk: Nu pot pretinde ca sunt fericit. Ne este dor de voi deja!" pe Ziare.com

#miercuri Brexit, #scrisoare Mat Tusk Brexit, #iesirea UK UE , #Stiri International