Lituania avertizeaza NATO: Rusia are capacitatea de a lansa un atac asupra statelor baltice in 24 de ore

Luni, 03 Aprilie 2017, ora 21:35
839 citiri
Lituania avertizeaza NATO: Rusia are capacitatea de a lansa un atac asupra statelor baltice in 24 de ore
Foto: Arhiva Ziare.com

Rusia si-a dezvoltat capacitatea de a lansa un atac asupra statelor baltice in termen de 24 de ore de la o eventuala decizie in acest sens, ceea ce limiteaza optiunile NATO de a raspunde altfel decat avand deja desfasurate forte militare in regiune, a transmis, luni, Serviciul de informatii lituanian.

Lituania, Letonia si Estonia - anexate in anii '40 de Uniunea Sovietica, dar in prezent membre ale NATO si ale Uniunii Europene - si-au sporit temerile referitoare la o eventuala interventie rusa dupa preluarea peninsulei ucrainene Crimeea de catre Rusia, in 2014, transmite Reuters.

Citeste si Lituania va construi un gard la granita cu Rusia: Nu va opri tancurile, dar va ingreuna incalcarea frontierei

In evaluarea sa anuala a riscurilor de securitate, Serviciul de informatii de la Vilnius a estimat ca Rusia si-a sporit si modernizat fortele militare din regiunea Kaliningrad anul trecut.

"Acesta este un semnal catre NATO pentru a-si imbunatati viteza de decizie. Timpul de reactie a NATO nu este atat de scurt cat ne-am dori sa fie", a spus ministrul Apararii lituanian Raimundas Karoblis.

Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a tinut sa risipeasca temerile Lituaniei, pe care le-a pus pe seama sentimentelor antiruse. "Exista o rusofobie totala, isteria rusofobiei continua. Moscova a sprijinit intotdeauna relatiile bune cu tarile baltice", a sustinut Peskov in conferinta sa zilnica de presa.

Citeste si Lituania si-a facut un oras de carton pentru antrenamentele militarilor, de frica Rusiei

La summitul NATO de la Varsovia, din iulie anul trecut, s-a decis desfasurarea a patru batalioane in flancul estic al Aliantei Nord-Atlantice - cate unul in Polonia, Lituania, Letonia si Estonia - in cadrul masurilor de contracarare a amenintarii reprezentate de Rusia. Obiectivul NATO este de a preveni repetarea scenariului ucrainean si o anexare ipotetica de catre Rusia a unei parti a teritoriului uneia dintre fostele republici baltice sovietice.

Din batalionul din nord-estul Poloniei, sub comandament american si a carui desfasurare este prevazuta la inceputul acestei luni, fac parte peste 900 de militari americani, circa 150 de infanteristi britanici si 120 de soldati romani.

Batalionul din Letonia (sub comandament canadian), cel din Lituania (sub comandament german) si cel din Estonia (sub comandament britanic) vor deveni operationale in luna iunie a acestui an.

NATO si-a multiplicat exercitiile in estul Europei pentru a verifica ni ...citeste mai departe despre "Lituania avertizeaza NATO: Rusia are capacitatea de a lansa un atac asupra statelor baltice in 24 de ore" pe Ziare.com

#Rusia atac tari baltice, #Rusia eventual atac NATO, #Rusia posibilitate atac , #Stiri International