Liderii UE se reunesc la Bruxelles pentru un summit peste care planeaza umbra Brexit

Joi, 09 Martie 2017, ora 07:31
1039 citiri
Liderii UE se reunesc la Bruxelles pentru un summit peste care planeaza umbra Brexit
Foto: Arhiva Ziare.com

Liderii europeni se reunesc joi si vineri la Bruxelles, pentru un summit consacrat migratiei si economiei, dar peste care planeaza umbra Brexit.

Summitul UE va fi, probabil, ultima data cand liderii europeni se strang inainte ca premierul britanic Theresa May sa invoce oficial Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, mecanismul pentru iesirea din blocul comunitar, relateaza DPA.

Daca la un moment dat s-au facut speculatii ca May va prezenta o scrisoare oficiala in acest sens la summit, acest lucru pare putin probabil in prezent. Insa infrangerea suferita de Guvernul sau in Camera Lorzilor reprezinta numai un impediment minor, care, potrivit asteptarilor, nu va intarzia adoptarea proiectului de lege pentru declansarea Brexit cu mai mult de cateva zile.

In aceste conditii, May insista in continuare ca va activa Articolul 50 pana la sfarsitul lunii, in pofida infrangerii.

Un analist politic de la Universitatea Surrey, Simon Usherwood, a declarat ca amendamentul Camerei Lorzilor nu reprezinta "un obstacol foarte important".

Dupa activarea Articolului 50, prima problema pentru partea britanica va fi ca "nu stie deocamdata, cu adevarat, ce vrea", a apreciat expertul.

"Planurile fixate in discursul Theresei May si in Cartea Alba arata ca vrem un acord de liber schimb - plus, ca vrem sa facem mult lucruri, dar nu vrem sa avem elementele privind libertatea de circulatie", a adaugat el.

"Deci nu este un plan foarte clar: acest limbaj confuz in legatura cu o apartenenta speciala la o uniune vamala, dar a nu impartasi elementele de baza ale unei uniuni vamale; reticenta de a fi sub jurisdictia Curtii (Europene - n.red.) de Justitie, ceea ce va crea probleme suplimentare", a atras el atentia.

"In prezent, pozitia britanica este despre ce nu vor, in loc de despre ce vor, ceea ce va face foarte dificil pentru UE 27 (cei 27 de membri ramasi in UE dupa Brexit - n.red.) sa se implice", a avertizat Usherwood.

La randul lor, cele 27 de state membre ce vor ramane in blocul comunitar vor incerca sa se concentreze pe dosarele de zi cu zi, pana cand vor primi o notificare oficiala din partea Londrei.

Donald Tusk, favorit pentru un nou mandat la Consiliul European

La inceputul reuniunii, Consiliul European urmeaza sa isi aleaga presedintele pentru perioada 1 iunie 2017 - 30 noiembrie 2019. Actualul presedinte al Consiliului, Donald Tusk, este favorit pentru un nou mandat. El are sustinerea a aproape toate guvernele din UE, cu exceptia Poloniei, ta ...citeste mai departe despre "Liderii UE se reunesc la Bruxelles pentru un summit peste care planeaza umbra Brexit" pe Ziare.com

#summit UE Brexit, #summit lideri europeni Brexit , #Stiri International