Unitate fara precedent: Liderii arabi condamna decizia lui Trump de a recunoaste suveranitatea Israelului asupra Platoului Golan

Duminica, 31 Martie 2019, ora 19:00
801 citiri
Unitate fara precedent: Liderii arabi condamna decizia lui Trump de a recunoaste suveranitatea Israelului asupra Platoului Golan
Foto: Arhiva Facebook/Donald J. Trump

Liderii arabi au condamnat, duminica, decizia presedintelui american Donald Trump de a recunoaste suveranitatea Israelului asupra Inaltimilor Golan, intr-un semn rar de unitate araba pe fondul disputelor regionale.

Intr-un discurs sustinut in deschiderea summitului anual al Ligii Arabe de la Tunis, regele Salman, a carui tara este un aliat regional cheie al SUA, a respins duminica decizia presedintelui Donald Trump de a recunoaste suveranitatea Israelului asupra Inaltimilor Golan, relateaza dpa.

"Subliniem din nou ca respingem categoric orice masuri care pot afecta suveranitatea Siriei asupra Golan", a spus monarhul saudit.

Israelul a cucerit zona strategica Inaltimile Golan de la Siria in 1967, in urma razboiului arabo-israelian. Israel a anexat acest teritoriu in 1981, desi decizia nu a fost recunoscuta la nivel international.

Lunea trecuta, Trump a semnat o proclamatie care exprima sprijinul pentru suveranitatea Israelului asupra Inaltimilor Golan, intr-o ceremonie de la Casa Alba la care a participat premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Chestiunea Inaltimilor Golan este o tema centrala a reuniunii de o zi a Ligii Arabe.

Presedintele tunisian Beji Caid Essebsi a avertizat duminica ca gestul SUA va alimenta tensiunile regionale. "Dupa cum recunoaste comunitatea internationala, acesta este un teritoriu arab ocupat", a spus Essebsi la summit.

"Ar trebui facute eforturi pentru a pune capat ocupatiei si a obtine securitate si stabilitate, in loc sa fie consacrata politica faptului implinit, incalcand legitimitatea rezolutiilor internationale si ridicand nivelul tensiunilor in regiune", a adaugat el.

Liderul Ligii Arabe, Abdul Gheit, a fost foarte critic fata de decizia lui Trump. "Ocupatia este o crima si legalizarea ei un pacat", a spus Abdul Gheit la acelasi summit.

Decizia lui Trump privind Inaltimile Golan a urmat dupa mutarea, anul trecut, a ambasadei americane de la Tel Aviv la Ierusalim, care a provocat furie in lumea musulmana.

Presedintele sirian Bashar al-Assad nu a fost invitat la summiturile Ligii Arabe dupa ce cei 22 de membri ai organizatiei au suspendat tara sa din Liga in 2011, in semn de protest impotriva reprimarii brutale de catre fortele fidele guvernului sau a revoltei pro-democratie care a evoluat intr-un razboi civil devastator.

In ultimele luni, unele ...citeste mai departe despre "Unitate fara precedent: Liderii arabi condamna decizia lui Trump de a recunoaste suveranitatea Israelului asupra Platoului Golan" pe Ziare.com

#lideri arabi donald trump, #SUA Inaltimile Golan , #Stiri International