Lideri europeni se pronunta in favoarea unui al doilea referendum cu privire la Brexit

Joi, 20 Septembrie 2018, ora 17:38
693 citiri
Lideri europeni se pronunta in favoarea unui al doilea referendum cu privire la Brexit
Foto: Arhiva Ziare.com

Sustinatorii unui al doilea referendum pe tema Brexitului au primit o sustinere neasteptata joi de la doi lideri europeni care au pledat pentru o noua consultare in speranta intoarceri din drum.

Premierul maltez Joseph Muscat a declarat la BBC ca ar exista chiar o sustinere "aproape unanima" a liderilor tarilor membre ale Uniunii Europene (UE) fata de organizarea unui asemenea referendum, dupa cel din 2016, prin care s-a decis iesirea Regatului Unit din UE cu 52% din voturile exprimate, relateaza AFP.

EU leaders are "almost unanimous" that the UK should hold a 2nd Brexit referendum, according to Prime Minister of Malta, @JosephMuscat_JM #r4today pic.twitter.com/wqvv27Zvil- BBC Radio 4 Today (@BBCr4today) September 20, 2018

"Exista un punct de vedere unanim sau aproape unanim in jurul mesei, potrivit caruia ne-ar placea ca aproape imposibilul sa se produca, (si anume) ca Regatul Unit sa tina alt referendum", a declarat Joseph Muscat.

"Cei mai multi dintre noi s-ar bucura sa existe o posibilitate ca poporul britanic sa puna lucrurile in perspectiva, sa vada ceea ce s-a negociat, sa vada optiunile si apoi sa decida o data pentru totdeauna", a adaugat el.

Omologul sau ceh Andrej Babis a subliniat ca "speram sa incheiem pana la urma un acord, dar, in mare, eu sunt foarte nemultumit ca Regatul Unit pleaca, deci ar fi poate mai bine sa se tina alt referendum si poate ca oamenii ar putea sa-si schimbe parerea". Acest lucru ar permite "sa se rezolve problema destul de rapid", a apreciat el la BBC.

Prime Minister of the Czech Republic Andrej Babis is "very unhappy" that the UK is leaving the EU and there should be another referendum, he tells @marthakearney in Salzburg #r4today pic.twitter.com/UXoNeLReBY- BBC Radio 4 Today (@BBCr4today) September 20, 2018

Regatul Unit urmeaza sa paraseasca UE pe 29 martie 2019. Cu sase luni inaintea acestui termen, negocierile cu privire la divort intre cele doua parti intarzie sa se finalizeze, iar cele doua tabere si-au pasat mingea una celeilalte - miercuri, la summitul european informal de la Salzburg - pe tema eforturilor de a consimti in vederea indepartarii spectrului unei plecari fara acord.

"CE SURPRIZA!"

Unii lideri europeni, ca premierii irlandez Leo Varadkar si luxemburghez Xavier Bettel, au evocat deja, ici-colo, un al doilea referendum, insa fara sa faca din acest lucru o ipoteza de lucru.

"UE nu are, cu siguranta, o pozitie asupra acestui lucru", a subliniat de altfel o sursa europeana ...citeste mai departe despre "Lideri europeni se pronunta in favoarea unui al doilea referendum cu privire la Brexit" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Brexit Marea Britanie, #referendum Marea Britanie Brexit , #Stiri International