Lectiile germane dupa intalnirea Merkel - Trump sau cum ar trebui sa se comporte o mare democratie

Duminica, 19 Martie 2017, ora 13:53
1033 citiri

Au trecut mai bine de 24 de ore de la prima vizita oficiala facuta de cancelarul german Angela Merkel presedintelui american Donald Trump, doi dintre cei mai puternici oameni din lume, iar stirile si impresiile despre acest moment continua sa curga, jurnalistii subliind diferentele mari dintre cei doi lideri.

"Angela Merkel si ofiterii sai de presa arata cum ar trebui sa opereze marile democratii", titreaza The Economist, sub cuvintele "Lectiile germane".

"Contrastul dintre cancelar si Donald Trump nu ar fi putut fi mai mare", continua articolul, subliniind diferentele dintre cei doi si abordarile care i-au despartit pe cei doi la prima lor intalnire de la Casa Alba.

Cei doi au fost in dezacord pe o multime de subiecte - de la imigratie la liber-schimb -, iar comportamentul lor a fost cum nu se poate mai diferit.

Astfel, Merkel a fost linistita tot timpul, in timp ce Trump a parut defensiv si vizibil iritat de intrebarile presei despre cele mai recente postari ale sale pe Twitter.

Iata ce au declarat cei doi lideri in cadrul intalnirii

Insa, dincolo de acestea, adevarata linie de demarcatie dintre cei doi a implicat natura conducerii politice a acestora.

Pe de o parte, il avem pe Trump, care s-a prezentat drept un tribun al poporului, cerand incheierea tratamentului "nedrept" la care este supusa America, noteaza autorul. Liderul american a spus ca este vremea ca membrii NATO sa-si plateasca "datoriile", subliniind ca tarile "trebuie sa plateasca ceea ce datoreaza", cu toate ca guvernele tarilor NATO nu "datoreaza" teoretic nimic, ci si-au luat angajamente politice de a aloca echivalentul a 2 la suta din PIB Apararii.

In plus, presedintele american a vorbit despre controale mai severe privind imigratia, in numele "securitatii nationale", adaugand ca "imigratia este un privilegiu, nu un drept", a condamnat precedentele acorduri comerciale si a vorbit despre nevoia ca muncitorii americani sa fie pe primul loc de acum inainte.

Raspunsul lui Merkel a fost subtil, dar brutal, spunand ca acordurile de liber-schimb "nu au fost intotdeauna atat de populare" in Germania si a facut referire si la protestele din tara fata de astfel de acorduri ale Uniunii Europene - incheiate deja sau care urmeaza sa fie semnate. A vorbit despre un pact al UE cu Coreea de Sud, subliniind ca acesta "a adus mai multe locuri de munca" si ambele parti au castigat.

"Reprezint interesele germane", a precizat, la un moment dat, asa cum presedintele american a sp ...citeste mai departe despre "Lectiile germane dupa intalnirea Merkel - Trump sau cum ar trebui sa se comporte o mare democratie" pe Ziare.com

#intalnire Merkel Trump, #diferente Merkel Trump, #conferinta presa Merkel Trump, #Trump Merkel spionati Obama , #Stiri International