Sambata, la Roma, are loc un Summit, unde liderii tarilor membre UE (mai putin Marea Britanie, care nu a fost invitata), vor celebra 60 de ani de la semnarea tratatului fondator al Comunitatii Europene.
Tratatul semnat la Roma, in urma cu 60 de ani, a pus bazele unei unitati economice intre cele sase tari fondatoare: Belgia, Luxemburg, Olanda, Franta, Italia si Republica Federala Germania.
Momentul festiv este puternic umbrit de decizia Marii Britanii de a se retrage din UE, dupa ce, in ultimii 60 de ani, Uniunea s-a extins, ajungand la 28 de state.
Summitul de sambata are insa si o importanta cruciala pentru viitor, deoarece la finalul discutiilor, sefii de stat si de guvern ai celor 27 de state ramase membre ale UE vor semna o declaratie comuna cu privire la viitorul uniunii.
Povestea tratatului semnat in urma cu 60 de ani
In urma cu 60 de ani, la Roma, sase state europene - Belgia, Luxemburg, Olanda, Franta, Italia si Republica Federala Germania - semnau un Tratat prin care se puneau bazele blocului comunitar.
Amanunte incredibile privind acest tratat au iesit la iveala recent, fiind dezvaluite de corespondentul britanic David Willey, intr-un interviu pentru AFPTV.
Willey era reporter si avea 24 de ani in urma cu 60 de ani, la momentul semnarii Tratatului de la Roma. El a fost trimis de agentia Reuters sa acopere un eveniment de care presa britanica nu era foarte interesata.
"Eram incepator in redactie (...), nu o considerau o poveste importanta", isi aminteste Willey, care a lucrat ca jurnalist BBC la Roma si Vatican timp de 35 de ani.
Tratatul care a creat ceea ce se numea atunci Comunitatea Economica Europeana (CEE) a fost semnat pe 25 martie 1957, de Belgia, Franta, Italia, Luxemburg, Olanda si Germania de Vest.
Marea Britanie, care nu a avut nimic de-a face nici cu Tratatul de la Roma, nici cu acordul semnat in aceeasi zi pentru crearea Comunitatii Europene pentru Energie Atomica, nu a fost consultata si nici nu a fost interesata de evenimente.
"The Times i-a acordat o treime de coloana pe pagina a opta", isi aminteste Willey.
"Am aflat dupa aceea ca Tratatul de la Roma, documentul original, a avut pagini goale, pentru ca tratatul a fost pus la punct foarte repede, iar italienii nu erau foarte organizati, astfel ca documentul in sine a trebuit completat dupa aceea", a spus fostul reporter Reuters.
Albert Breuer, unul dintre organizatorii ceremoniei de semnare, a confirmat informatia pe un site UE. "Nu am putut ...citeste mai departe despre "La Roma, acum 60 de ani, s-a pus piatra de temelie. Astazi, se decide viitorul UE" pe Ziare.com
Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.