Kirgizstanul ar putea intra in uniunea vamala Rusia-Belarus-Kazahstan

Joi, 29 Decembrie 2011, ora 17:00
1129 citiri
Kirgizstanul ar putea intra in uniunea vamala Rusia-Belarus-Kazahstan

Presedintele kirghiz, Almazbek Atambaiev, a declarat ca nu vede o alternativa la uniunea vamala Rusia-Belarus-Kazahstan, relateaza RIA Novosti.

"Fie ca vrem, fie ca nu, la momentul actual nu vad o alta alternativa la intrarea in uniunea vamala" Rusia-Belarus-Kazahstan, a declarat joi presedintele kirghiz.

Daca ar adera la uniune, Kirgizstanul ar beneficia eliminarea taxelor vamale in comertul cu cele trei tari. Atambaiev ar dori si scutiri de taxe la importul de textile, pentru a ajuta industria autohtona.

Ucraina a anuntat si ea ca studiaza posibilitatea de a adera la uniunea vamala.

"Iata scenariul pe care il putem lua in calcul. In primul rand, ridicarea taxelor de export asupra petrolului (...) si produselor petroliere. In al doilea rand, reducerea pretului gazului. Trebuie ca pretul pentru Ucraina sa fie acelasi cu cel practicat in interiorul Rusiei. Ceea ce ar permite evitarea absorbtiei companiilor gaziere ucrainene", a declarat, in octombrie, viceministrul ucrainean al economiei insarcinat cu cooperarea cu Rusia, CSI si CEEA, Valeri Muntian, in cursul unei conferinte organizata la Kiev.

Printre celelalte conditii obligatorii, viceministrul a citat si "necesitatea de a umple complet gazoductele de transport ucrainene". Potrivit lui, aceasta conditii "i-ar permite tarii sa isi pastreze potentialul de tranzit".

Premierul rus, Vladimir Putin, vrea sa transforme aceasta uniune vamala intr-o Uniunea Economica Eurasiatica pana in 2015. In octombrie, el a propus fostelor republici sovietice sa formeze o Uniune Eurasiatica, vazuta de analisti ca o contrapondere la Uniunea Europeana si o incercare de a contracara eforturile UE de ancorare a spatiul postsovietic de la granitele sale estice.

Putin si-a schitat ideile intr-un editorial publicat de cotidianul Izvestia la o saptamana dupa ce Varsovia a gazduit summitul Parteneriatului Estic, proiect european ce angreneaza sase republici foste sovietice - Ucraina, R. Moldova, Belarus, Georgia, Armenia si Azerbaidjan - pe care UE, fara sa le ofere perspectiva sigura a aderarii, si le doreste apropiate de valorile sale.

Putin a propus ca acest bloc sa devina in viitor nucleul unei adevarate Uniuni Eurasiatice, care sa aiba guvernanta economica comuna, institutii comune si libera circulatie, dupa modelul UE.

#taxe vamale international, #kirgistan uniune vamala, #ucraina uniune vamala , #Stiri International