John Kerry, la Sofia pentru a discuta despre situatia gazului rusesc

Joi, 15 Ianuarie 2015, ora 10:28
1342 citiri
John Kerry, la Sofia pentru a discuta despre situatia gazului rusesc
Foto: csmonitor.com

Secretarul de Stat american, John Kerry, a sosit joi la Sofia, unde urmeaza sa discute in special despre diversificarea aprovizionarii energetice a acestui stat membru al NATO foarte dependent de gazul rusesc.

Seful diplomatiei americane, care efectueaza un turneu in Europa, urmeaza sa se intalneasca cu premierul de centru-dreapta, Boiko Borisov, intrat in functie in toamna, dupa mai multe luni de criza politica, potrivit Mediafax.

"Bulgaria este un aliat care are nevoie de o sustinere puternica in acest moment. Economia este slabita si ei au probleme semnificative in ce priveste dependenta energetica", a declarat un oficial din cadrul Departamentului american de Stat.

Bulgaria depinde in proportie de 85 la suta de Rusia in ceea ce priveste aprovizionarea cu gaze naturale. Sofia era parte in proiectul gazoductului South Stream, criticat dur de Bruxelles si anulat in cele din urma de Moscova, in decembrie.

"Nu este bine pentru un aliat al NATO sa depinda in proportie de 85 la suta de o singura tara pentru gaz", a mai afirmat aceasta sursa. "Iata de ce politica americana incearca, in mod general, sa favorizeze o diversificare (a aprovizionarii cu gaze) in cadrul NATO si al Uniunii Europene", a adaugat ea.

In cadrul acestei vizite, Kerry urmeaza sa evoce posibilitatea aprovizionarii cu gaze naturale din Grecia. De asemenea, el intentioneaza sa abordeze problema construirii unui nou reactor nuclear de catre compania americana Westinghouse la centrala bulgara de la Kozlodui.

Lupta impotriva coruptiei, un fenomen endemic in Bulgaria, tara cea mai saraca din Uniunea Europeana, si lupta contra terorismului, figureaza de asemenea pe agenda discutiilor.

Vineri, Kerry urmeaza sa se intalneasca, la Paris, cu presedintele François Hollande, dupa absenta remarcata a oricarei personalitati americane de rang inalt la marsul antiterorist de duminica din capitala franceza.

Miercuri, secretarul de Stat s-a aflat la Geneva, unde a avut o intrevedere cu omologul sau iranian, Mohammad Zarif, in cadrul negocierilor privind programul nuclear controversat al Teheranului.

#John Kerry Sofia, #John Kerry gaz rusesc , #Stiri International