Islanda isi suspenda pe termen lung negocierile de aderare la Uniunea Europeana

Joi, 12 Septembrie 2013, ora 16:15
1539 citiri
Islanda isi suspenda pe termen lung negocierile de aderare la Uniunea Europeana

Ministrul afacerilor externe islandez, Gunnar Bragi Sveinsson, a anuntat joi ca a suspendat pe toata durata actualului legislativ negocierile de aderare ale tarii sale la Uniunea Europeana.

"Am dizolvat echipa si grupurile de negociere si niciun summit nu va mai avea loc. UE a decis ca nu va mai continua IAP" (Instrument de asistenta pentru preaderare), a explicat Sveinsson in timpul unui discurs sustinut in fata parlamentarilor de la Reykjavik, transmite AFP.

Uniunea Europeana a acordat Islandei 5,8 milioane de euro pentru 2013 cu titlul de IAP, dupa candidatura depusa de Reykjavik in 2009. In aprilie, o coalitie de centru-dreapta eurosceptica a castigat alegerile legislative cu promisiunea de a nu finaliza acest proces.

"Guvernul este unanim pe aceasta tema. Procesul a fost suspendat, nimic nu este inchis, iar noi vrem sa ne imbunatatim comunicarea si sa ne sporim legaturile cu UE fara sa aderam la aceasta", a precizat Sveinsson.

Cel mai important subiect in vederea unei eventuale aderari, pescuitul, nu a fost niciodata abordat. Daca un guvern ar dori sa relanseze negocierile, el se va lovi de puternica opozitie a opiniei publice islandeze fata de integrarea insulei intr-o politica europeana comuna, noteaza AFP.