Islanda ar putea relaxa regulile privind retragerile de capital

Luni, 27 Aprilie 2009, ora 09:26
1337 citiri
Islanda ar putea relaxa regulile privind retragerile de capital

Islanda ar putea anunta pana la inceputul verii o modalitate ca investitorii sa isi retraga o parte din capitalul investit in statul lovit de criza, fara sa deprecieze coroana islandeza, a declarat guvernatorul bancii centrale, Svein Harald Oygard, citat de Reuters.

Investitorii straini au ramas cu fonduri blocate in active denominate in coroane, dupa ce autoritatile au impus controale de capital pentru a impiedica deprecierea masiva a monedei dupa criza financiara a dus in octombrie 2008 la falimentul primelor trei banci ale tarii, potrivit Newsin.

"Banca centrala lucreaza la o serie de mecanisme alternative care ar permite unora dintre acesti investitori sa converteasca o parte din bani din coroane in euro", a declarat Oygard pentru Reuters.

"Au existat discutii pentru ca firmelor islandeze ce au venituri in valute straine sa li se permita sa emita obligatiuni, ce ar urma sa fie platite in coroane islandeze si sa fie rambursate apoi in euro pe termen lung.

Acest lucru ar permite o conversie si ar permite unor investitori posibilitatea de a se retrage din Islanda", a spus Oygard . Intrebat cand ar putea fi implementat planul, Oygard a spus ca "cel mai probabil inainte de vara".

Oygard nu a dezvaluit suma la care se ridica investitiile straine in activele islandeze. Acesta a repetat ca dobanzile sunt in scadre de la nivelul actual de 15,5%, in contextul in care inflatia se tempereaza rapid si guvernul planuieste masuri bugetare de 30.55 miliarde coroane (230-425 milioane dolari).

Islanda a intrat in recesiune in ultimul trimestru din 2008, desi economia a crescut cu o rata anuala de 0,3%.

Produsul intern brut (PIB) a scazut cu 0,9% in al patrulea trimestru, fata de intervalul anterior. Islanda a intrat astfel in recesiune la sfarsitul anului, dupa ce economia se comprimase cu 3,4% in al treilea trimestru.

Anual, economia statului nordic a crescut cu 0,3%, datorita unei cresteri cu 7,1% a exporturilor, combinata cu o scadere cu 18% a importurilor.

Cresterea este net inferioara celei de 5,5% de anul trecut, potrivit datelor revizuite. Anterior, datele oficiului de statitsica anuntasera o crestere cu 4,9% a PIB-ului. 

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
Dacă ai reușit să economisești o anumită sumă de bani și cauți soluții de a o multiplica, ai ajuns unde trebuie. Totuși, înainte de a lua o decizie, este important să stabilești ce...
#capital, #investitii, #pib , #Stiri International