Islanda ar putea alege ca moneda dolarul canadian in loc de euro

Joi, 15 Martie 2012, ora 14:35
2797 citiri
Islanda ar putea alege ca moneda dolarul canadian in loc de euro

Premierul islandez Johanna Siguardardottir a declarat ca tara sa, candidata la UE, are de ales intre a folosi dolarul canadian sau euro ca moneda nationala.

"Alegerea este intre a ceda suveranitatea Islandei privind politica monetara, adoptand unilateral moneda altei tari, sau a deveni membru UE", a declarat ea intr-un discurs rostit la conventia partidului Alianta Social-Democrata.

Un purtator de cuvant al Ministerului de Afaceri Externe al tarii a clarificat ulterior ca, din punctul de vedere al premierului, aderarea la UE este cea mai buna optiune.

Islanda urmeaza sa organizeze un referendum privind aderarea la UE la inceputul anului viitor, insa criza care afecteaza zona euro a dus la o scadere a increderii in Uniune, privita anterior ca un "sanctuar economic".

Din punctul de vedere al opozitiei, trecerea la dolarul canadian ar fi de preferat in locul adoptarii euro.

Potrivit sondajelor, 70% dintre islandezi vor sa renunte la actuala moneda, coroana. Insa populatia este divizata intre euro si dolarul canadian, iar numai 26% dintre alegatori vor sa adere la UE.

Ambasadorul canadian in Islanda, Alan Bones, a declarat recent ca Ottawa este "deschisa la discutii pe aceasta tema".

Criza bancara din 2008 a dus la o prabusire a economiei Islandei, nevoita sa imprumute 7,5 miliarde de euro de la FMI si alti creditori. De asemenea, pensiile si economiile populatiei au avut de suferit.

De atunci, economia Islandei si-a revenit - FMI estimeaza o crestere de 2,5% in 2012, in timp ce rata somajului a scazut la 7%.

Cu toate acestea,"drama bancara" nu s-a incheiat, comenteaza EUobserver. La inceputul lunii martie, fostul premier islandez Geir Haarde, este judecat pentru nu a administrat corespunzator criza.

Intre timp, Marea Britanie si Olanda spun ca Islanda le datoreaza inca 4 miliarde de euro. Intr-un referendum anterior, populatia a refuzat plata acestor bani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Islanda tara UE, #dolarul canadian Islanda, #Islanda moneda nationala , #Stiri International