Investitorii cauta consultanta meteo pentru afacerile cu energie regenerabila

Joi, 04 Septembrie 2014, ora 12:35
1946 citiri
Investitorii cauta consultanta meteo pentru afacerile cu energie regenerabila
Sursa foto: Vaisala

Producatorii de echipamente meteorologice de la firma finlandeza Vaisala Oyj sunt gata sa fredoneze la urechea lui Warren Buffet refrenul slagarului "Ca la meteo". Aceasta, pentru ca magnatul american, ca si alti milionari de top ai lumii si mai multe guverne, isi indreapta din ce in ce mai mult atentia spre zona energiei regenerabile.

Iar cele mai ieftine surse de energie se dovedesc lumina solara si vantul.

Finlandezii au pe ce sa mizeze pentru a starni interesul investitorilor. Intentia de a creste procentul alocat productiei de echipamente de prognoza a potentialului energetic regenerabil pana la 10% in urmatorii trei ani, vine pe fondul unei crize energetice care relanseaza investitiile in acest sector, dupa cum observa publicatia Bloomberg.

China, pariu pe energie ieftina

China, dependenta energetic de resursele petroliere din America de Sud si alte zone are deja un plan ambitios de investitii in energie regenerabila. Anul trecut, in capacitatile de productie de energie eoliana si solara au fost investit peste 56 de milioarde de dolari, mai mult decat in toata Europa.

Warren Buffet creste si el potul pus pe masa sectorului energetic anuntand o finantare de 15 miliarde de dolari prin Berkshire Hathaway, ceea ce da un nou start in industria energetica solara si eoliana. Iar Vaisala nu doreste sa piarda acest moment propice, mai ales ca in ultimul an a cumparat doua companii americane 3Tier si Second Wind Systems pentru a-si creste potentialul in domeniu.

Cu ochii pe statele suprapopulate

Viitoarele capacitati de productie ale Vaisala Oyj ar urma sa fie plasate in statele suprapopulate ale lumii (China, Brazilia si India), conform datelor oferite de Kai Konola seful departamentului de echipament de prognoza al companiei finlandeze. Vaisala ofera deja prognoze pentru capacitate de productie de 130 de gigawati ale centralelor eoliene din intreaga lume si a asigurat consultanta pentru realizarea unor parcuri fotovoltaice in valoare totala de 5,5 miliarde.

Alegerea unor state suprapopulate se datoreaza atat costurilor reduse de productie a echipamentelor de prognoza, cat si crizei energetice cu care se confrunta acestea, lasand de inteles ca urmatoarele investitii in domeniu se vor realiza in aceste zone.

Prognoze pe termen lung

Presedintele companiei finlandeze, Kjell Forsen, se arata convins ca prognoza financiara a firmei este una cu zile stralucitoare.

"Lucram in domeniul prognozelor referitoare la aceste surse de energie si, practic, vindem catre investitori diminuarea riscurilor de pierdere", a explicat Forsen.

Tot el crede ca o buna cunoastere a potentialului energetic eolian sau solar dintr-o zona ii va ajuta pe investitori sa obtina o finantare mai buna.

Sistemele produse de compania sa au capacitatea de a emite prognoze meteo pe termen lung, ajungand astfel la evaluarea corecta a riscului si la amplasarea efecienta a parcurilor solare si eoliene.

Pe perioadele de calm sau in lipsa luminozitatii astfel de unitati generatoare de energie folosesc generatoare puternice pe combustibil lichid sau gaz pentru a compensa caderea de tensiune inregistrata in sistem, insa reprezentantii Vaisala vor sa reduca cat mai mult solutiile de avarie.

"Daca stii la ce sa te astepti vei avea din ce in ce mai putin nevoie de astfel de solutii de compromis. Piata prognozelor meteo pentru producatorii de energie poate deveni cea mai precisa din punct de vedere al corectitudinii datelor. La aceasta ora, provocarea cea mai mare o reprezinta predictia rapida a intensificarilor de vant de scurta durata, dar suntem hotarati sa depasim acest obstacol", a mai spus Forsen.

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
#prognoza meteo, #energie regenerabila, #energie verde, #parcuri fotovoltaice, #parcuri eoline, #investitii, #prognoze exacte , #Stiri International