Invazia robotilor. Cum se va schimba modul de gandire al oamenilor despre tehnologiei

Sambata, 29 Martie 2014, ora 15:08
7715 citiri
Invazia robotilor. Cum se va schimba modul de gandire al oamenilor despre tehnologiei
Sursa foto: The Economist

Robotii au aparut in lume mai intai ca personaje literare, prin care scriitorii, dar si cineastii, de la inceputul secolului 20 explorau sperantele si temerile aduse de noua tehnologie, situatie care a fost intalnita si la aparitia automobilelor, a telefoanelor sau a avioanelor.

De la "Metropolis" a lui Fritz Lang si "I, Robot" a lui Isaac Asimov, la "WALL-E" si seria "Terminator", robotii au avut o evolutie admirabila, conform celor de la The Economist.

Dupa ce au "iesit" din carti si filme si au intrat in viata reala, roboti au fost o usoara dezamagire. Ei fac unele lucruri pe care oamenii nu le pot face, cum ar fi explorarea planetei Marte, dar si o multime de alte lucruri pe care oamenii le pot face, dar prefera sa nu le faca, cum ar fi dezamorsarea de bombe neexplodate. In plus, robotii sunt foarte utili in multe fabrici.

Dar robotii care vor putea lucra in afara unei fabrici unde procedura se repeta la nesfarsit, roboti in care increderea trebuie sa fie foarte mare, inca nu au aparut. Pana la urma, desi ei continua sa fascineze oamenii, nu au avut, inca, mari progrese.

Totusi, situatia pare sa se schimbe. Cresterea exponentiala a puterii de calcul a cipurilor, noii senzori digitali si noile tehnologii de comunicatii, imbunatatesc performantele robotilor. Iar in joc mai sunt si alti trei factori.

Trei factori care dezvolta robotica

Primul dintre acestia este faptul ca cercetarea in robotica a devenit mai facila. Noile standarde comune fac ideile bune mai usor de "transportat" de la o platforma de robotica la alta. Iar know-how-ul acumulat reduce costurile pentru construirea de astfel de platforme. Un robot ca Baxter al celor de la Rethink Robotics, cu doua brate si o interfata de programare usoara si intuitiva, ar fi fost greu de conceput in urma cu zece ani. Acum, unul poate fi cumparat pentru 25.000 de dolari.

Un al doilea factor sunt investitiile. Cea mai importanta stire despre roboti in 2013 a fost aceea ca Google a cumparat opt start-up-uri promitatoare din sectorul robotica. Amazon, de asemenea, pariaza pe roboti, atat pentru automatizarea depozitele sale, cat si pentru livrarile cu ajutorul dronelor. In Coreea de Sud, dar si in alte tari, companii implementeaza tehnologia in noi domenii de productie. Investitorii din sectorul "venture capital" vad o sansa mult mai buna de profitabilitate dintr-un startup din acest domeniu.

Al treilea factor este imaginatia. In ultimii ani, companiile "inteligente" au facut roboti sa lucreze si pe platourile de filmare (exemplu este filmul "Gravity"). Tot mai multe persoane au inteles cum performantele robotilor pot fi integrate intr-o afacere profitabila si, pana la urma, una dintre acestea vor incepe prductia in masa.

Dronele pot fi considerate o avangarda, in acest caz. Acestea vor permite fermierilor, de exemplu, sa-si recolteze culturile intr-un nou mod, sau vor da o noua perspectiva, mai ales jurnalistilor, asupra diferitelor evenimentedin viata.

Oamenii vor beneficia foarte mult de roboti

In calitate de consumatori si cetateni, oamenii vor beneficia foarte mult de roboti. Daca vor fi sau nu doar muncitori, este mai putin clar deocamdata, dar cresterea competentelor robotilor ar putea face munca umana redundanta in unele cazuri.

Robotii Tugs ai celor de la Aetheon, de exemplu, pot manevra carucioare pentru transportat marfa sau persoane si sunt gata sa preia o mare parte din munca pe care oamenii o fac astazi. Roboti Kiva permit Amazon sa trimita la destinatie mai multe pachete cu mai putini lucratori. Masinile fara sofer ar putea desfinta milioane de locuri de munca.

Agricultura, domeniu care a furnizat aproape toate locurile de munca in epoca pre-moderna, acopera, in prezent, doar 2 % din forta de munca din tarile bogate din lume. Si aici, oamenii ar putea fi nevoiti sa se retraga in favoarea robotilor. Aceasta este o chestiune de dezbatere ingrijoratoare in randul economistilor. Oricare ar fi rezultatul, roboti fie vor fi laudati, fie vor fi blamati.

Aptitudinile robotilor se vor extinde. Va fi normal sa conduca automobile, sa curete podelele sau sa aprovizioneze spitale sau birouri. Robotica, in astfel de cazuri, va fi invizibila. Dar roboti nu vor anima doar mediul inconjurator. Ei vor locui alaturi de stapanii lor, indeplinind tot felul de nevoi.

Baxter, de exemplu, va ajuta la mutarea anumitor lucruri din casa, unii roboti vor oferi ingrijirea persoanelor, iar unii vor fi o companie confortabila. Cu cat sunt mai vizibili, cu atat mai bine robotii pot ajuta omenirea in multe probleme, cum ar fi cele aparute pana acum in fictiune. Pentru oameni, companii si guverne, este greu sa ia in discutie scopurile finale ale schimbarilor tehnologice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#tehnologie roboti, #roboti tendinte , #Stiri International