Intr-un discurs virulent, Erdogan invoca un referendum pentru aderarea la UE: Asteptam de 54 de ani la portile Europei

Luni, 17 Aprilie 2017, ora 22:53
970 citiri
Intr-un discurs virulent, Erdogan invoca un referendum pentru aderarea la UE: Asteptam de 54 de ani la portile Europei
Foto: Facebook Racep Erdogan

Presedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a adus in discutie posibilitatea organizarii unui referendum privind continuarea negocierilor de aderare la Uniunea Europeana, la o zi dupa victoria sa la consultarea populara asupra extinderii prerogativelor sefului statului, relateaza AFP.

"Ne fac sa asteptam de 54 de ani la portile Uniunii Europene, nu-i asa? (...) Vom merge in fata poporului si vom asculta decizia sa", a declarat Recep Tayyip Erdogan intr-un discurs virulent la palatul prezidential din Ankara, insa fara sa avanseze vreo data pentru o eventuala initiativa de acest fel.

Relatiile dintre Ankara si UE s-au tensionat puternic in ultimele luni, presedintele turc acuzandu-i pe unii lideri europeni ca au recurs la "practici naziste", dupa anularea unor mitinguri pro-Erdogan, in special in Germania si Olanda.

"Uniunea Europeana ameninta cu blocarea negocierilor. Sincer sa fiu, nu este foarte important pentru noi. Sa ne comunice decizia lor!", a insistat Erdogan.

Ministrul de externe al Austriei cere stoparea negocierilor de aderare a Turciei la UE: Dupa referendum, nu putem pur si simplu sa revenim la rutina obisnuita

Negocierile de aderare a Turciei la UE sunt in punct mort de mai multi ani, iar tensiunile actuale fac improbabila reluarea acestora pe termen scurt.

In timpul campaniei pentru referendumul privind extinderea prerogativelor sale, Erdogan a afirmat in repetate randuri ca va aproba restabilirea pedepsei cu moartea, aratandu-se deschis pentru organizarea unei consultari populare pe aceasta tema.

O asemenea initiativa "ar constitui o ruptura cu valorile si angajamentele europene ale Ankarei", a avertizat luni presedintia Frantei.

Dupa rezultatul referendumului, politicieni germani cer masuri dure impotriva Turciei ...citeste mai departe despre "Intr-un discurs virulent, Erdogan invoca un referendum pentru aderarea la UE: Asteptam de 54 de ani la portile Europei" pe Ziare.com

#Erdogan referendum aderare Turcia UE , #Stiri International