Institut american: Ordinul lui Trump prin care imigrantii nu sunt primiti in SUA din cauza nationalitatii este ilegal

Sambata, 28 Ianuarie 2017, ora 21:17
5824 citiri
Institut american: Ordinul lui Trump prin care imigrantii nu sunt primiti in SUA din cauza nationalitatii este ilegal
Foto: Facebook / Cato Institute

Ordinul lui Donald Trump prin care este interzisa intrarea refugiatilor si imigrantilor din cateva tari musulmane in Statele Unite este ilegal, sustine un expert american in politici de imigratie. Mai multe procese au fost deschise deja impotriva acestei masuri controversate, inclusiv unul colectiv.

Congresul american s-a asigurat inca de acum 50 de ani ca o asemenea discriminare a imigrantilor si refugiatilor pe criterii de nationalitate nu va fi posibila, sustine David J. Bier, analist al Centrului pentru Libertate Globala si Prosperitate al Institutului Cato pentru politici publice, intr-un editorial publicat si in New York Times.

Bier face referire la Legea privind Imigratia si Nationalitatea adoptata de Congres in 1965, care interzice discriminarea imigrantilor pe baza nationalitatii acestora.

La vremea respectiva, legea a fost adoptata tocmai pentru a opri o interdictie similara celei impuse acum de Trump, care ii viza pe imigrantii din China, Japonia si alte tari asiatice.

Donald Trump si-a fundamentat decizia pe baza unei variante mai vechi a legii privind imigratia, din 1952, care ii permite presedintelui "sa suspende intrarea in tara a oricaror straini", dar care nu ar mai fi trebuit sa poata fi aplicata dupa ce Congresul a stabilit ulterior, in 1965, ca nicio persoana nu poate fi "discriminata la obtinerea unei vize de imigratie pe baza rasei, sexului, nationalitatii, locului nasterii sau rezidentei".

Desi au mai existat presedinti americani care si-au folosit prerogativa de a bloca accesul in tara pentru unele grupuri restranse de straini, pe criterii specifice, nimeni nu a mai interzis pana acum accesul pentru o intreaga nationalitate.

In baza ordinului sau intitulat "Protectia natiunii impotriva intrarii teroristilor straini in Statele Unite", Donald Trump a decretat ca milioane de oameni apartinand celor sapte nationalitati mentionate in document sunt suspecti de terorism, profitand de o lege care ii permitea sa actioneze in unele cazuri punctuale si nicidecum impotriva unor populatii intregi.

Mai multe procese au fost deschise impotriva Administratiei americane dupa intrarea in vigoare a controversatului ordin, iar criticile nu au intarziat sa apara din intreaga lume. ...citeste mai departe despre "Institut american: Ordinul lui Trump prin care imigrantii nu sunt primiti in SUA din cauza nationalitatii este ilegal" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ordin Trump ilegal, #ordin Trump imigratie , #Stiri International