Cât de lungă e calea până la independența de gazul rusesc?

Marti, 26 Aprilie 2022, ora 11:00
657 citiri
Cât de lungă e calea până la independența de gazul rusesc?

Presiunea asupra Germaniei de a renunța la gazul rusesc ia amploare. Însă dependența Germaniei este mare, iar resetarea aprovizionării cu energie necesită timp.

Pe zi ce trece, cu fiecare nouă știre îngrozitoare din Ucraina despre masacrarea populației civile, crește și presiunea asupra Germaniei pentru a nu mai cumpăra petrol și gaze din Rusia. Acestea sunt solicitări îndreptățite, în special și în primul rând din partea Ucrainei.

Înspăimântător este și că Germania va trebui să plătească Moscovei suma record de aproximativ 32 de miliarde de euro în acest an pentru achiziționarea de petrol și gaze, după cum arată un studiu al organizației de mediu Greenpeace. Apelurile viguroase de a pune capăt acestei situații deîndată sunt pe deplin justificate și se vor înteți.

Dreptate are însă și ministrul federal al economiei, ecologistul Robert Habeck, când spune că pacea socială din Germania ar fi în pericol dacă livrările de gaz ar fi întrerupte brusc. De altfel, Habeck a încercat deja să stimuleze aprovizionarea cu gaze din alte țări, cum ar fi Qatar și Norvegia. În paralel, Germania plănuiește construirea rapidă de terminale pentru importul de gaz lichefiat. Pe termen lung, Berlinul are în vedere extinderea substanțială a energiilor regenerabile și pe hidrogen, ca sursă de energie a viitorului, în special în industrie.

Dezbateri dureroase

Se prea poate ca aceste strategii să fie bune și corecte. În definitiv, este de salutat că guvernul nu refuză să se angajeze în dezbateri spinoase, mai ales pentru Partidul Verzilor (aflat la guvernare alături de social-democrați și liberali, n.r), cum ar fi cea despre menținerea în funcțiune a centralelor nucleare existente. Ori reconsiderarea utilizării tehnologiei fracking, de extragere de gaze și țiței la mare adâncime, este dezaprobată în Germania.

Dar ceea ce au în comun toate aceste dezbateri este faptul că se termină la fel de repede cum au apărut. În urma lor rămâne dependența colosală de importurile rusești. Prin urmare, calea corectă este de a pune capăt acestei dependențe pas cu pas și nu printr-o singură și spectaculoasă întrerupere a livrărilor rusești peste noapte.

Este trist că guvernul nu îndrăznește să ia unele măsuri de mai mică amploare, dar eficiente, care ar putea ajuta la economisirea energiei încă de pe acum.

O astfel de măsură ar fi limitarea vitezei pe autostră ...citeste mai departe despre "Cât de lungă e calea până la independența de gazul rusesc?" pe Ziare.com

#Germania, #energie, #industrie, #conflict, #dependenta, #Rusia, #gazprom , #Stiri International