Independenta Cataloniei a fost suspendata de Curtea Constitutionala spaniola. A fugit sau nu Puigdemont in Belgia?

Marti, 31 Octombrie 2017, ora 15:56
874 citiri
Independenta Cataloniei a fost suspendata de Curtea Constitutionala spaniola. A fugit sau nu Puigdemont in Belgia?
Foto: Arhiva Pixabay

Curtea Constitutionala spaniola a suspendat marti declaratia de independenta a Cataloniei, pe perioada in care ii examineaza legalitatea. Intre timp, presedintele destituit al regiunii, aflat la Bruxelles, anunta ca nu cere azil in Belgia, deplasandu-se aici doar pentru a actiona in "libertate si siguranta".

Curtea a anuntat aceasta decizie in urma unei plangeri depuse de parlamentari catalani care se opun declaratiei de independenta aprobate vineri de Parlamentul Cataloniei.

Guvernul Cataloniei, Parlamentul regional si procuratura catalana primisera un termen de trei zile sa prezinte observatii, dupa aprobarea declaratiei de independenta.

Declaratia de independenta a Cataloniei a fost adoptata, vineri, cu 70 de voturi la zece din totalul de 135 de parlamentari regionali, amintesc agentiile internationale. Votul a fost boicotat de parlamentarii Opozitiei.

In urma declararii unilaterale a independentei prin votul de vineri, executivul spaniol a suspendat autonomia acestei regiuni si a preluat controlul direct asupra ei, urmand ca pe 21 decembrie sa se desfasoare alegeri parlamentare anticipate in Catalonia.

Curtea Constitutionala a respins, pana in prezent, orice incercare de secesiune catalana. Constitutia spaniola din 1978 prevede ca regatul este "indisolubil".

Puidgemont anunta ca nu cere azil in Belgia

Presedintele destituit al Cataloniei, Carles Puigdemont a declarat marti, intr-o conferinta de presa la Clubul Presei, la Bruxelles, ca a venit in Belgia pentru a actiona "in libertate si siguranta" si nu ca sa ceara azil, adaugand ca se afla in capitala belgiana pentru ca este capitala Europei, relateaza The Associated Press.

Puigdemont a anuntat ca, impreuna cu echipa sa, va "continua sa munceasa in pofida limitelor impuse".

El a spus in fata presei ca va candida "cu toata puterea" la alegerile regionale anticipate convocate la 21 decembrie si ca nationalistii catalani se vor prezenta la urne.

Spania vrea ca "noi sa ne abandonam proiectul politic, dar nu va reusi", a apreciat el.

Puigdemont a indemnat la evitarea violentei si a apreciat ca dialogul este prioritatea.

Puigdemont a sosit la Bruxeles luni, ziua in care liderii demisi din cauza ca au declarat independenta Cataloniei fata de Spania au fost acuzati de rebeliune, razvratire si deturnare de fonduri.

Perchezitii la sediul politiei catalane

Intre timp, in Catalonia, Garda Civila spaniola efectua marti perchezitii la sediul politiei catalane, in cadrul unei ...citeste mai departe despre "Independenta Cataloniei a fost suspendata de Curtea Constitutionala spaniola. A fugit sau nu Puigdemont in Belgia?" pe Ziare.com

#Catalonia declaratie independenta suspendata, #Spania suspenda independenta Catalonia, #Puigdemont azil Belgia , #Stiri International