In timp ce incearca sa-si faca un nou Guvern, Merkel sufera o infrangere dura

Luni, 16 Octombrie 2017, ora 12:43
1090 citiri
In timp ce incearca sa-si faca un nou Guvern, Merkel sufera o infrangere dura
Foto: Arhiva Ziare.com

Crestin-democratii Angelei Merkel au suferit, duminica, o infrangere intr-un scrutin legislativ regional anticipat, o lovitura dura inaintea negocierilor in vederea formarii viitorului Guvern german.

Cu peste 37% din sufragii, Partidul social-Democrat (SPD) s-au clasat pe primul loc in urma scrutinului regional din Saxonia Inferioara (nord), devansand Uniunea Crestin-Democrata (CDU) a cancelarului (33,4-34%), potrivit televiziunilor publice ZDF si ARD.

Pe locul trei se claseaza Verzii (8,5-8,8%), urmati de liberalii din cadrul FDP (7,2%) si Partidul Alternativa pentru Germania (AfD, extrema dreapta), care intra astfel in al 14-lea din cele 16 parlamente regionale, la trei saptamani dupa intrarea istorica in Bundestag, Camera inferioara a Parlamentului german.

Inainte de alegerile legislative de la 24 septembrie, CDU era increzator ca avea sa poata sa le ia social-democratilor si Verzilor acest land in care se afla sediul Volkswagen, gigantul mondial auto discreditat de un scandal al motoarelor diesel trucate.

Merkel "neconsolidata"

Guvernul regional de centru-stanga a fost nevoit sa organizeze aceste alegeri dupa ce o aleasa ecologista si-a tradat tabara si a trecut la crestin-democrati. Acestia au condus mult timp in intentiile de vot.

Seful social-democratilor din Saxonia Inferioara Stephan Weil a salutat "un succes fulminant", in urma unei "curse de recuperare".

Liderul SPD, Martin Schulz, si-a exprimat satisfactia fata de o "batalie electorala fara precedent", care revigoreaza un partid umilit dupa ce a inregistrat in legislative cel mai prost scor postbelic.

Realegerea coalitiei in exercitiu SPD-Verzi nu este insa garantata, in contextul in care ecologistii au pierdut mandate. Verdictul era asteptat.

Prietenii lui Merkel nu au zambit deloc. Cu atat mai mult cu cat conducatoarea germana, desi victorioasa, a obtinut cel mai prost scor al partidului ei in legislative din 1949 incoace.

Astfel, familia conservatoare nu se va duce tocmai senina sa negocieze miercuri si vineri cu liberalii si ecologistii formarea viitorului Guvern german, pe langa dezacordurile profunde pe teme strategice ce Europa, fiscalitatea, imigratia sau politica externa.

Cotidianul popular Bild vorbeste despre un "esec" al CDU care "nu intra cu siguranta consolidata in pokerul discutiilor preliminare cu Verzii si FDP".

"Nu este insa un seism", relativizeaza ziarul pe site. Asa cum a notat secretarul general al CDU Peter Tauber duminica, "niste alege ...citeste mai departe despre "In timp ce incearca sa-si faca un nou Guvern, Merkel sufera o infrangere dura" pe Ziare.com

#Merkel alegeri Germania Guvern , #Stiri International