In Marea Britanie numarul somerilor a urcat la 1,3 milioane

Miercuri, 18 Martie 2009, ora 12:53
1185 citiri
In Marea Britanie numarul somerilor a urcat la 1,3 milioane

Numarul britanicilor care au cerut ajutor de somaj a crescut in februarie cu cea mai mare rata din 1971, punand presiune asupra premierului Gordon Brown, in contextul in care alegerile se apropie, relateaza Bloomberg.

 

Numarul persoanelor care au primit ajutor de somaj a crescut cu 138.400, la 1,39 milioane persoane in februarie, potrivit datelor Institutului National de Statistica, relevate miercuri.

Analistii chestionati de Bloomberg estimasera o crestere cu 84.800 a numarului somerilor. Datele statistice arata ca numarul de someri a crescut in trimestrul ce s-a incheiat in ianuarie cu 165.000 persoane, la 2,03 milioane persoane, cel mai mare nivel de la preluarea functiei de prim ministru de catre Tony Blair, subliniaza Times.

Cu 15 luni inaintea alegerilor, Brown pierde sprijinul alegatorilor, in contextul in care companiile reduc personalul, pentru diminuarea costurilor.

Banca centrala a Marii Britanii a redus dobana cheie aproape de zero si a crescut numarul ajutoarelor guvernamentale acordate unei economii care se confrunta cu cea mai severa recesiune din ultimii 30 de ani. Somajul "poate creste rapid la peste 3 milioane de persoane in decursul unui an", a declarat un economist din cadrul Deutsche Bank AG din Londra.

"Datele nu sunt incurajatoare pentru guvern, in contextul in care oficialii vor sa fie realesi. Exista, de asemenea, riscul sa ne confruntam cu o spirala a incetinirii cresterii economice, afectand consumul, care ar putea duce la alte pierderi ale locurilor de munca", a adaugat acesta.

In Statele Unite, au fost disponibilizate 651.000 de persoane luna trecuta, rata somajului ajungand, astfel, la 8,1%, cel mai mare nivel din aproape un sfert de secol, in timp ce somajul din zona euro a urcat la 8,2% in ianuarie.

 

#Marea Britanie, #somaj, #criza, #milioane, #someri, #brown, #blair , #Stiri International