In Germania au loc cele mai monotone alegeri parlamentare din toate timpurile?

Duminica, 24 Septembrie 2017, ora 16:30
950 citiri

Germania alege, iar in final Angela Merkel ajunge pentru a patra oara cancelara. Si daca ar fi sa se intample asa, cursa nu s-a incheiat. Intrebari importante raman inca deschise, considera Dagmar Engel.

Cursa nu s-a terminat fie si din simplul motiv ca centrele de vot isi inchid portile abia la ora 18:00 (19:00, ora Romaniei - n.red.), duminica, 24 septembrie. Alegerile continua asadar si duminica. Tot ceea ce credem ca stim se bazeaza pe sondaje. Sa ne amintim: anul trecut, in Europa, ne-am dus la culcare cu rezultatele destul de sigure ale sondajelor si ne-am trezit cu Brexit, respectiv cu Donald Trump.

Atat de grav nu va fi de aceasta data. Prea mare este diferenta din sondaje dintre Uniunea Angelei Merkel si social-democrati, pentru a avea in final un alt cancelar. Pietele de capital au decis oricum deja, in aroganta lor, ca totul ramane ca si pana acum, adica stabil. Brokerii se bucura si restul nu mai conteaza, cel putin la nivel de business.

Trei partide la guvernare?

De nu s-ar insela agentul de bursa! Si de aceasta data nu va exista un partid cu majoritatea necesara pentru a guverna singur. Si, indiferent cat de puternica este Angela Merkel - in coalitii trebuie sa cedeze in multe privinte si sa mai si inghita in sec. In legislatura trecuta, SPD (partenerul de coalitie) i-a impus salariul minim. In urmatoarea ar putea fi renuntarea definitiva la exploatarea clasica a carbunelui, pe care o sustin ecologistii. Sau pachetul de legi care sa reglementeze imigratia, pe care conservatorii nu il vor. Poate va trebui chiar sa le accepte pe amandoua, daca va fi nevoie de o a treia forta pentru a guverna alaturi de Uniunea Crestin-Democrata. Scade previzibilitatea si creste conflictualitatea.

Foarte probabil ca voturile vor ajunge pentru a forma o noua coalitie cu SPD. Dar, de fapt, social-democratii nu vor sa mai participe la o guvernare condusa de CDU. Au invatat din experienta ca formula i-a costat voturi bune. Interesant de aflat cate voturi se vor pierde de aceasta data. Daca SPD obtine sub 25 la suta la urne, atunci va intra in opozitie.

Cu un rezultat in jur de 20 la suta, ne putem astepta cel mai probabil chiar duminica la retragerea lui Martin Schulz de la conducerea partidului. A intrat in cursa, in urma cu o jumatate de an, pe cand SPD-ul era sustinut de circa 30 la suta din alegatori. Daca prognozele se adeveresc si prabusirea are loc, atunci vom asista la o adevarata drama la scena deschisa.

Pentru coeziunea societatii

T ...citeste mai departe despre "In Germania au loc cele mai monotone alegeri parlamentare din toate timpurile?" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#alegeri Germania 2017, #merkel cancelar germania , #Stiri International