In ciuda informatiilor din presa, Trump n-are de gand sa reia tortura si sa redeschida inchisorile secrete CIA

Joi, 26 Ianuarie 2017, ora 08:46
746 citiri
In ciuda informatiilor din presa, Trump n-are de gand sa reia tortura si sa redeschida inchisorile secrete CIA
Foto: Facebook/ Donald J. Trump

Noua administratie de la Casa Alba nu intentioneaza sa reia programul de interogare a suspectilor banuiti de terorism si nici sa redeschida inchisorile CIA din afara Statelor Unite.

Miercuri au aparut informatii ca Donald Trump ia in calcul redeschiderea inchisorilor secrete ale CIA, The New York Times, Associated Press si Reuters citand un document aflat in stadiul de proiect.

Insa surse de la Casa Alba au spus, pentru Fox News, televiziune apropiata de republicani, ca documentul dateaza din perioada de tranzitie si este unul dintre miile de astfel de documente scrise in acea perioada care indica posibile politici de urmat.

Astfel, sursele sustin ca nu exista un plan de a "reinvia" inchisorile CIA din afara Statelor Unite sau de a schimba procedurile de interogare.

De altfel, secretarul de presa al Casei Albe, Sean Spicer, a spus miercuri ca proiectul citat anterior de institutiile de presa nu este un document al Casei Albe si ca nu stie de unde provine.

Potrivit Reuters, AP si New York Times, in respectivul document, Trump le-ar cere celor din serviciile de securitate sa ii transmita daca trebuie reluate cele doua programe controversate - interogatoriile si inchisorile secrete ale CIA. De asemenea, in proiect ar scrie si ca legile americane trebuie respectate totdeauna si se respinge explicit "tortura".

Si senatorul republican John McCain, fost prizonier de razboi in timpul Razboiului din Vietnam si contracandidatul lui Barack Obama la Casa Alba, in 2008, a respins posibilitatea reluarii torturii.

"Presedintele poate semna orice ordine executive doreste. Insa legea este lege. Nu readucem tortura in Statele Unite ale Americii", a spus McCain.

In ce priveste inchisorile secrete ale CIA, SUA au recunoscut oficial in urma cu mai bine de un deceniu faptul ca au existat aceste centre secrete de detentie in mai multe tari, inclusiv din Europa. De altfel, s-a considerat ca si la Bucuresti a existat o astfel de inchisoare secreta, insa, pe rand, fostii presedinti Ion Iliescu si Traian Basescu si fostul consilier prezidential pe probleme de securitate nationala al lui Iliescu, Ioan Talpes, au negat existenta unei astfel de inchisori.

Ion Iliescu: Nu am cunostinta de inchisori CIA in Romania

Basescu: Nu exista o proba ca pe teritoriul Romaniei au existat inchisori CIA

Ioan Talpes: Romania nu a avut niciodata vreo oferta de deschidere sau oferire a unei inchisori CIA ...citeste mai departe despre "In ciuda informatiilor din presa, Trump n-are de gand sa reia tortura si sa redeschida inchisorile secrete CIA" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Trump redeschidere inchisori secrete CIA, #Trump program tortura, #SUA interogare suspecti terorism , #Stiri International