Imprumuturile publice britanice, la un maxim record

Marti, 21 Decembrie 2010, ora 18:23
948 citiri
Imprumuturile publice britanice, la un maxim record

Imprumuturile publice ale Marii Britanii au urcat pe neasteptate in noiembrie, la un maxim record, provocand neincredere in capacitatea guvernului de a respecta tinta de reducere a deficitului bugetar, iar lira sterlina s-a depreciat la cel mai redus nivel din ultimele trei luni fata de dolar.

Biroul national de statistica a anuntat ca imprumuturile nete ale sectorului public au crescut la 22,8 miliarde de lire sterline, comparativ cu 16,7 miliarde de lire in noiembrie 2009, ca urmare a cheltuielilor mari din sectorul apararii, sanatatii si a celor legate de Uniunea Europeana, in timp ce avansul veniturilor a fost scazut, transmite Reuters.

Estimarile analistilor indicau un deficit de 17 miliarde de lire, iar depasirea din noiembrie anuleaza aproape integral economiile facute de guvern de la inceputul actualului an fiscal, in aprilie.

Analistii nu sunt siguri daca evolutia este una singulara sau marcheaza o noua etapa de deteriorare a finantelor publice britanice.

In 2009, deficitul bugetar al Marii Britanii a atins 10,4% din PIB, unul dintre cele mai ridicate in randul marilor economii.

Oricare ar fi situatia, guvernul va avea in 2011 o baza de pornire slaba pentru cel mai drastic program de austeritate intr-o generatie, in conditiile in care vrea sa elimine deficitul bugetar pana in 2015. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#imprumuturi, #marea britanie, #maxim record , #Stiri International