Cel mai mare importator de gaze rusești din Germania este tot mai aproape de naționalizare

Joi, 15 Septembrie 2022, ora 08:06
592 citiri
Cel mai mare importator de gaze rusești din Germania este tot mai aproape de naționalizare
Compania germană de utilităţi Uniper a anunţat miercuri că guvernul de la Berlin ar putea prelua o participaţie de control în companie FOTO Pixabay

Compania germană de utilităţi Uniper a anunţat miercuri că guvernul de la Berlin ar putea prelua o participaţie de control în companie, după ce importatorul de gaze aflat în dificultate a solicitat acordarea unui ajutor suplimentar, deschizând calea pentru o naţionalizare completă a acesteia, transmite Reuters.

Uniper, cel mai mare importator de gaze ruseşti din Germania, şi-a consumat rezervele de numerar pentru aprovizionarea cu gaze de pe piaţa spot, care a devenit extrem de scumpă după ce Moscova a redus fluxurile către Germania.

Uniper a convenit în iulie un pachet financiar de salvare declanşând un pachet de salvare cu Berlinul. Dar acel pachet, care între timp a crescut la 19 miliarde de euro, nu mai este suficient, iar Uniper are nevoie de mai mult.

”Părţile caută soluţii alternative, printre altele o creştere directă a capitalului propriu care ar avea ca rezultat o participare majoritară semnificativă a guvernului german”, a spus Uniper într-un comunicat.

În iulie, Berlinul a declarat că va lua un pachet de acţiuni de 30%, ca parte a planului său de salvare, detalii care sunt încă discutate de companie, acţionarul său majoritar Fortum şi guvern.

CEO-ul Uniper, Klaus-Dieter Maubach, a semnalat la acea vreme posibilitatea ca guvernul să ajungă să deţină mai mult de 50% din companie. Până acum, nu au fost luate decizii în afara celor convenite în iulie, a declarat Uniper miercuri.

Acţiunile Uniper au scăzut miercuri cu până la 20,5%, până la un minim istoric, şi au închis în declin cu 18,3%.

Agenţia europeană de rating Scope a retrogradat, de asemenea, ratingul de credit al Uniper la BBB-, de la BBB+.

Analiştii de la Bernstein estimează că Uniper ar putea avea nevoie de o infuzie suplimentară de capital de 4,5 miliarde de euro, adăugând că acest lucru ar duce participaţia guvernului la 88% şi ar dilua participaţia Fortum la 8%, de la 78% acum.

O persoană familiarizată cu chestiunea a spus că necesarul de capital suplimentar al Uniper ar putea fi de peste 8 miliarde de euro.

Ministerul Economiei a declarat că este în discuţii cu Uniper, iar Fortum a mai spus că discuţiile cu guvernul german au continuat. ...citeste mai departe despre "Cel mai mare importator de gaze rusești din Germania este tot mai aproape de naționalizare" pe Ziare.com

#Germania, #gaze, #nationalizare, #import gaze Rusia , #Stiri International