Igor Dodon vrea ca Republica Moldova sa devina republica prezidentiala

Vineri, 19 Mai 2017, ora 20:32
624 citiri
Igor Dodon vrea ca Republica Moldova sa devina republica prezidentiala
Foto: Facebook/Igor Dodon

Presedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, vrea sa isi transforme tara din republica parlamentara in una prezidentiala.

Dodon considera "absolut necesara" atribuirea unor drepturi suplimentare presedintelui tarii de dizolvare a Parlamentului si va intreprinde actiuni pentru a obtine acest statut, noteaza site-ul Radio Chisinau.

"Am discutat detaliat cu delegatia Comisiei de la Venetia, care a venit in Republica Moldova pentru a face o evaluare a initiativei lansate de mine, de modificare a Constitutiei, in ceea ce tine de atribuirea unor drepturi suplimentare presedintelui tarii de dizolvare a Parlamentului.

Consider ca acest drept este absolut necesar si am mentionat ca voi insista pe modificarea in continuare a Constitutiei prin toate caile posibile, fiind ferm convins ca alegerile parlamentare anticipate trebuie sa aiba loc cat mai curand posibil", a spus Igor Dodon pe contul personal de Facebook.

Igor Dodon pledeaza pentru dizolvarea actualului legislativ si declansarea alegerilor parlamentare anticipate.

"Inteleg mesajele si pozitia politica a altor partide, in special a Partidului Democrat, care au monopolizat puterea in stat si nu doresc in niciun caz sa permita presedintelui sa-si exercite mandatul si cu aceasta ocazie, limiteaza atributiile acestuia. Inteleg pozitia altor partide mai mici, cu sanse minime de a accede in Parlament, care sunt categoric impotriva dizolvarii Parlamentului si doresc sa-si prelungeasca prezenta in forul legislativ maximum posibil, cu orice pret", a spus presedintele Republicii Moldova.

O misiune de experti ai Comisiei de la Venetia s-a aflat la Chisinau pentru a discuta proiectul de modificare a Constitutiei initiat de Igor Dodon si de deputatii socialisti.

"Consider ca noi trebuie sa cream un sistem echilibrat politic, indiferent de interesul partinic sau ideologic al cuiva. Le-am multumit expertilor de la Venetia pentru lucrul efectuat. Am mentionat ca noi vom aprecia si vom tine cont de cele mai bune practici internationale in ceea ce tine de promovarea sistemelor electorale, dar si de modificare a Constitutiei in Republica Moldova", a mai precizat Igor Dodon.

Partidul Liberal nu sustine initiativa presedintelui Igor Dodon privind modificarea Constitutiei si a sesizat Curtea Constitutionala pe marginea acestui subiect.

"Noi nu sustinem. Am spus ca nu este prima tentativa de a avea un presedinte autoritar. Acest lucru l-a vrut si Lucinschi, republica prezidentiala. Astazi, Igor Dodon neava ...citeste mai departe despre "Igor Dodon vrea ca Republica Moldova sa devina republica prezidentiala" pe Ziare.com

#Igor Dodon Moldova republica prezidentiala, #Dodon Moldova republica prezidentiala , #Stiri International