IFC sprijina financiar sectorul privat din statele emergente

Vineri, 19 Decembrie 2008, ora 12:18
1078 citiri
IFC sprijina financiar sectorul privat din statele emergente

International Financial Corporation (IFC), divizia de investitii a Bancii Mondiale, a anuntat, vineri, aprobarea unui pachet de masuri pentru sprijinirea sectorului privat in pietele emergente afectate de criza financiara mondiala, informeaza un comunicat al Diviziei de investitii a World Bank. De asemenea, pe 9 decembrie, IFC a aprobat Initiativa Fondurilor de Investitii Suverane care vor permite IFC sa-si majoreze si sa-si gestineze capitalul comercial din fondurile suverane de investitii pentru investitii in unele din cele mai sarace state in curs de dezvoltare. Initiativele vor sprijini sectorul privat, care este decisiv pentru pastrarea locurilor de munca, redresare si cresterea economica.


Facilitatile de raspuns la criza financiara vor duce la dublarea sumelor din Programul de Finantare a Comertului Global (Global Trade Finance Program) la trei miliarde de dolari si un nou Fond de Recapitalizare a Bancilor, in valoare de trei miliarde de dolari precum si o facilitate pentru infrastructura in valoare de cel putin 1,5 miliarde de dolari. Aceste fonduri vor fi suportate de serviciile consultative care se adreseaza nevoilor clientilor afectati de criza financiara. Scopul Initiativei Fondurilor de Investitii Suverane este de a conecta pe termen lung capitalul comercial de la investitorii statului cu nevoile substantiale de investitii ale companiilor private din tarile in curs de dezvoltare.



Avand in vedere conditiile globale in curs de deteriorare, Banca Mondiala si-a revizuit recent prognoza de crestere pentru anul 2009, diminuand cifrele estimate. Pentru anul viitor, cresterea economica a tarilor in curs de dezvoltare este prognozata la 4.5 la suta, adica aproximativ cu doi la suta mai putin decat se estimase anterior; cresterea inregistrata in tarile industrializate, multe dintre ele confruntandu-se deja cu recesiunea, se asteapta sa fie marginal negativa in 2009. Se estimeaza ca volumul comertului global va scadea in 2009, ceea ce constituie primul declin din 1982 pana in prezent.|


Robert Zoellick, presedintele Bancii Mondiale, a declarat joi ca este posibil ca situatia economiei mondiale sa se inrautateasca in prima jumatate a anului viitor iar un progres va putea fi realizat in 2009 in functie de modul in care guvernele vor coopera pentru implementarea politicilor monetare si fiscale si vor renunta la protectionism.