Iesim din criza incet, dar sigur

Joi, 31 Decembrie 2009, ora 09:07
1758 citiri
Iesim din criza incet, dar sigur

Au trecut aproape doi ani de la inceputul recesiunii, doi ani ce au parut o vesnicie, in care sute de banci au dat faliment, zeci de milioane de oameni si-au pierdut locurile de munca, pietele s-au prabusit si sute de miliarde de dolari au fost pompati de guvernele din lumea intreaga pentru a ajuta economia.

Acesti doi ani au desenat un ciclu din care parea ca nu mai exista iesire: desfiintarea a mii de locuri de munca a dus la diminuarea consumului care ducea la alte mii de locuri de munca pierdute, si tot asa. 2010, insa, va fi anul in care o multitudine de factori vor ajuta la vindecarea economiei si la inceperea unui nou ciclu, de data aceasta unul bun, scrie Forbes.

In primul rand, si cel mai important, in 2010 inca de la inceput, potrivit analistilor, va incepe un val de reangajari. Veniturile populatiei vor creste si, deci, va reveni increderea de a cheltui mai mult, oamenii isi vor cumpara ceea ce au nevoie si ceea ce si-au dorit, dar nu au putut sa aiba in ultimii doi ani.

Existand consum, nevoia copaniilor de a face restructurari se diminueaza. Totodata, pe masura ce rata somajului scade considerabil, criza creditelor se va termina si ea.

Incet, dar sigur, va creste si piata imobiliara. Pentru cei care se indoiesc de acest lucru, iata cateva argumente care nu au mai fost scoase in fata pana acum.

Populatia tanara care incepe studii universitare sau le termina in aceasta perioada este mult mai numeroasa, la nivel global, decat in anii precedenti. Ce inseamna asta?

Tot mai multi tineri ies de sub aripa parintilor, al caror buget pentru cheltuieli va creste, astfel. Copiii lor vor trebui sa isi gaseasca o locuinta, fie ca proprietari, fie ca chiriasi. Astfel piata imobiliara se va dezgheta incet, incet si, odata cu ea, va incepe sa miste din nou si piata constructiilor.

Bursa nu va intampina nici ea mari probleme. Zilele acestea indicele FTSE 100 a inregistrat cel mai inalt nivel de la prabusirea Lehman Brothers incoace. Si, daca ne uitam putin in urma la anul ce tocmai se incheie, bursele nu au fost la pamant decat pentru o scurta perioada de timp.

Acest lucru a fost cercetat de economisti, astfel, descoperindu-se, ca investitorii rareori "asculta" de prognoze.

Totusi, oricat de optimista este imaginea descrisa in randurile de mai sus, nu va lasati dusi de val. 2010 reprezinta inceputul unei reconstructii de la aproape zero. Nu vor exista miracole peste noapte, nu va veti culca somer si va veti trezi angajat.

Va fi un proces lent, dar sigur. In primii trei ani, cel mai probabil, vom ajunge la doar jumatate din ceea ce a fost in urma cu doia ani, inainte de inceputul decplinului.

Insa intram intr-un ciclu pozitiv, un ciclu in care lucrurile bune vor succeda alte lucruri bune. Ca bancile, in special cele mici, vor da in continuare faliment si vom putea avea si alte surprize de genul crizei din Dubai, nu trebuie sa ne sperie.

Ciclul acesta pozitiv este puternic. De-a lungul istoriei, el a revenit dupa fiecare razboi, fiecare recesiune si dupa fiecare perioada de panica generala si asa se va intampla si acum.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#relansare, # criza, # economie, # consum , #Stiri International