Iateniuk: Ucraina nu va mai fi dependenta de gazul rusesc in cinci ani

Luni, 08 Septembrie 2014, ora 10:45
1220 citiri
Iateniuk: Ucraina nu va mai fi dependenta de gazul rusesc in cinci ani
Foto: (c) Zhang Fan/ XINHUA ARHIVA

Ucraina nu va mai fi dependenta de gazul rusesc in cinci ani, a declarat duminica premierul Arseni Iateniuk, intr-un interviu pentru postul ucrainean de televiziune '1+1', transmite RIA Novosti.

"Victoria" va fi obtinuta atunci cand Ucraina nu va mai cumpara deloc gaze de la Rusia, fapt care s-ar putea implini in cinci ani, a precizat premierul ucrainean in interviul citat, potrivit Agerpres.

Iateniuk a mai spus ca Ucraina detine in prezent aproximativ 16 miliarde de metri cubi de gaze, adaugand ca tara sa mai are nevoie de inca cinci miliarde de metri cubi pentru a acoperi nevoile pentru perioada toamna-iarna.

Achizitiile de gaze din Uniunea Europeana prin Polonia, Ungaria si Slovacia au crescut, a mai subliniat premierul.

La mijlocul lunii iunie, gigantul rus Gazprom a introdus un sistem de preplata pentru livrarile de gaz catre Ucraina din cauza datoriei masive la gaze a Kievului, de circa 5,3 miliarde de dolari, potrivit RIA Novosti.

Premierul ucrainean a declarat la 3 septembrie ca Kievul a propus Moscovei doua optiuni privind preturile la gaz: 300 de dolari pe mia de metri cubi pe timpul verii si 380 de dolari pe timpul iernii.

Ca raspuns la propunerea lui Iateniuk, premierul rus Dmitri Medvedev a spus ca Moscova nu va accepta decat un pret de 385 pe mia de metri cubi si ca va relua cooperarea pe aceasta chestiune numai dupa ce va fi achitata datoria.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Ucraina dependenta gaz rusesc, #Arseni Iateniuk gaze Ucraina , #Stiri International