Hugo Chavez a murit. Va recastiga capitalismul teren in Venezuela?

Miercuri, 06 Martie 2013, ora 10:15
1811 citiri
Hugo Chavez a murit. Va recastiga capitalismul teren in Venezuela?

Presedintele Venezuelei Hugo Chavez a murit marti la 58 de ani in urma unei batalii de doi ani cu o tumoare canceroasa in zona pelviana.

Moartea presedintelui venezuelean pune astfel sub semnul intrebarii viitorul revolutiei socialiste pe care acesta a inceput-o si da startul unei noi lupte pentru putere intre actualul vicepresedinte Nicolas Maduro si liderul opozitiei Henrique Capriles, transmite Reuters.

Maduro, fost lider de sindicat si sofer de autobuz, in varsta de 50 de ani, detine in acest moment sprijinul Armatei si va fi lider interimar pana la urmatoarele alegeri.

Nu este clar inca daca scrutinul pentru noul presedinte va fi organizat in urmatoarele 30 de zile sau daca in urmatoarele 30 de zile va fi anuntata data pentru noile alegerile prezidentiale.

Lupta pentru cea mai inalta functie de stat ar putea degenera in violente

Chavez s-a aflat la conducerea Venezuelei din 1998 si a castigat ultimele alegeri din octombrie 2012 cu o majoritate covarsitoare. El s-a bucurat de sprijinul claselor sarace cu o agenda electorala care sustinea imbunatatirea vietii locuitorilor din ghetouri cu ajutorul fondurilor obtinute din petrol.

Desi milioane de sustinatori deplang moartea lui Chavez, a carui inmormantare se anunta ca va rivaliza cu cea a popularei Eva Peron, locuitorii din capitala tarii, Caracas, resimt o atmosfera de ingrijorare privind posibilele conflicte politice.

Daca pana de curand sondajele aratau ca liderul opozitiei Henrique Capriles ar fi castigat cu usurinta alegerile impotriva oricarui protejat al lui Chavez, un val de simpatie provocat de moartea acestuia si desemnarea oficiala alui Maduro drept succesorul lui Chavez chiar de catre acesta, ar putea schimba situatia.

Capriles se bucura de sprijinul oamenilor de afaceri si a investitorilor straini, dar pozitia lui este fragila, el trebuind sa previna orice posibila izbucnire a unor violente, in conditiile in care Maduro sustine ca Chavez a fost infectat cu cancer de catre conspiratorii "imperialisti", ajutati de opozantii fostului presedinte.

#Hugo Chavez mort, #moarte presedinte Venezuela, #succesor Chavez Venezuela, #alegeri presedinte Venezuela , #Stiri International