Hotelurile moderne, intre afacere si arta. Care sunt elementele care transforma un decor intr-o opera artistica?

Marti, 23 Septembrie 2014, ora 08:03
1524 citiri
Hotelurile moderne, intre afacere si arta. Care sunt elementele care transforma un decor intr-o opera artistica?
Sursa foto: Bloomberg/Michael Weber/Swire Hotels

O camera de hotel este refugiul care sa iti aminteasca de casa atunci cand esti aflat la mare departare de locuinta. Nuantele de bej, accesoriile cromate, lumina puternica sau difuza, toate sunt elemente pe care le vei regasi in camerele de hotel apreciate. Insa, dincolo de prima impresie menita sa iti fure privirea, anumite camere de hotel poarta amprenta unui ceva inefabil care te face sa crezi ca acea incapere asa trebuie sa arate.

Lucrurile par si mai evidente intr-o industrie hoteliera corporatista, care a dus stilul minimalist la potential maxim, reducand in acelasi timp si emotia locatarului la minim. Camerele impersonale par dominante in industria hoteliera, dar, ici colo, apar si pete de culoare realizate de designeri inspirati ce transforma cateodata un intreg hotel intr-o opera de arta. Tonul noului stil in decorarea unui hotel pare sa fi fost dat de redeschiderea Midtown Manhattan's Royalton Hotel in urma cu 26 de ani, observa reporterii publicatiei Bloomberg.

Taramul marilor asteptari

La renovarea Royalton Hotel, designerul Philippe Stark a mizat pe dorinta oaspetilor hotelului de a se impartasi din grandoarea New Yorkului. Principala modificare adusa in prima faza hotelului a fost transformarea holului acestuia intr-o adevarata scena, lucru care a atras din prima atentia clientilor pusi la punct cu tendintele modei. Astfel, holul hotelului a devenit un catalizator social pentru aspirantii de glorie sau pentru detinatorii acesteia. Iar stilul s-a raspandit pana in camerele de la etaj, pe masura ce pretentiile clientilor pentru decoruri sofisticate au inceput sa fie din ce in ce mai pregnante.

Contrast evident

Fasano Las Piedras, Uruguay. Sursa foto: Bloomberg/Leading Hotels of the World

In alte cazuri, stilul impus de arhitecti si designeri mizeaza pe contrastul evident dintre austeritatea formelor unei cladiri si abordarea luxurianta a unui decor intesat de accesorii si finisaje de lux. Este si cazul Hotelului Mercer din Soho-Manhattan, transformat radical in 2000 de designerul Christian Liagre. Forma rigida si aspra a exteriorului cladirii este radical schimbata in cadrul interior, cafeneaua biblioteca, accesoriile din fier forjat, piele, piatra naturala si sticla dand caldura si naturalete designului. Iar rezultul nu iti va aminti de casa, ci te va face sa iti doresti ca acel loc sa fie casa ta. Ceea ce este mai mult decat ar putea sa ceara orice hotelier pretentios.

In meandrele concretului

Hotel Endemico, Valle de Guadalupe, Mexico. Sursa foto: Bloomberg/Gracia Studio

Moda este schimbatoare insa, iar amprenta evenimentelor care au marcat primul deceniu al acestui secol isi spune cuvantul asupra designului si stilului de viata abordat de clientii aproape permanenti ai hotelurilor din toata lumea. Ultima tendinta pe tarmurile Americii consta in inlocuirea aerului sofisticat dat de un decor precum cel folosit de Stark la rearanjarea Royalton Hotel. Daca luxul afisat la vedere a reprezentat etalonul unei generati, noul stil pare sa fie trasat de clienti care au nevoie sa fie cat mai bine ancorati in realitate. Iar trendul este de refolosire, reconditionare si speculare a vestigiilor epociilor nu de mult apuse in decorarea unor incaperi. Iar meandrele concretului in care si-au impleticit picioarele gusturile consumatorului din ziua de astazi include un stil rustic-robust, tradus in lumea hotelierilor prin abordarea unor constructii traditionale reprezentative pentru zona in care este amplasat hotelul sau prin accentuarea detaliilor industriale in centrele urbane de mari dimensiuni.

#decorare hoteluri, #hoteluri, #designeri, #lux hoteluri, #decor de lux , #Stiri International