Noul Papa traieste cu un singur plaman inca din adolescenta

Joi, 14 Martie 2013, ora 11:26
2184 citiri
Noul Papa traieste cu un singur plaman inca din adolescenta

Noul Papa si-a pierdut un plaman in urma unei infectii in adolescenta, insa expertii medicali afirma ca aceasta nu a limitat cel mai probabil energia si actiunile pontifului, in varsta de 76 de ani, si nu ar trebui sa ii faca probleme pe viitor.

Cardinalul Jorge Mario Bergoglio din Buenos Aires, care va fi cunoscut ca Papa Francisc, pare sa fie in putere si sanatos si ar trebui sa aiba capacitatea pulmonara aproape de normal, a declarat doctorul Zeb Mosenifar, un expert pneumolog la Cedars Sinai Medical Center din Los Angeles, relateaza postul NBC News in pagina electronica, transmite Mediafax.

"Fara sa il vad sau sa il consult, pot spune cu usurinta ca functioneaza la 85 sau 90 la suta din capacitatea cuiva de varsta sa care are ambii plamani si nu s-a ingrijit atat de bine", a declarat Mosenifar.

Noul Papa si-a pierdut probabil plamanul cu peste 50 de ani in urma, intr-o vreme cand infectiile fungice sau pneumonia erau tratate pe cale chirurgicala deoarece antibioticele nu erau disponibile pe arie larga. Insa plamanul sau sanatos a crescut cel mai probabil si s-a extins pentru a acoperi capacitatea pulmonara aproape de normal intr-un an sau doi, a declarat Mosenifar.

Plamanii umani au o capacitate peste limita normala, motiv pentru care doctorii folosesc de obicei un singur plaman pentru transplanturi. Exista intre 30.000 si 40.000 de pacienti in SUA care traiesc cu un singur plaman in urma unui transplant si alte mii care au pierdut un plaman in urma unor boli sau traume, a mai declarat Mosenifar.

Cine este noul Papa

Francisc este primul papa din America, primul iezuit si primul non-european dupa Grigore al III-lea in secolul al optulea, nascut in Siria.

Argentinianul Jorge Mario Bergoglio, 76 ani si trei luni, este al optulea cel mai in varsta papa in momentul alegerii sale la tronul Sfantului Petru, cel mai batran dintre toti fiind Clement al X-lea in 1670 (aproape 80 de ani). Cu toate acestea, el este un pic mai tanar decat predecesorul sau Benedict al XVI-lea la alegerea acestuia in 2005 (78 de ani), aminteste AFP, conform Agerpres.

Mai mult decat atat, el este dupa Ioan Paul I in 1978, primul papa care si-a ales un nume inedit dupa Landon in anul 913.

Primul papa din Americi, Francisc, este argentinian si de asemenea primul iezuit ce a devenit papa. Si inaintea lui, tocmai in 1492 s-a gasit un papa hispanofon, celebrul Alexandru al VI-lea, tatal lui Cezar si Lucretiei Borgia.

Un alt papa non-european a fost Sfantul Grigore al III-lea, nascut in Siria in 690 si papa intre 731 si 741. Iar inaintea lui Grigore al III-lea, un numar de papi au provenit din Africa si Orientul Mijlociu de astazi, in primul rand Petru, nascut la Betsaida in Galileea si devenit papa in anul 33.

#Papa Francisc I, #alegere nou papa, #primul Papa America, #Papa iezuit , #Stiri International