Gordon Brown vrea sa elibereze Marea Britanie de sub "dictatura petrolului"

Vineri, 05 Septembrie 2008, ora 09:59
1045 citiri

Premierul Gordon Brown a promis joi ca va elibera Marea Britanie de "dictatura petrolului", intr-un discurs care a vizat diminuarea nemultumirilor populatiei fata de incetinirea economica, ce a contribuit la scaderea popularitatii guvernului, relateaza AFP."Stabilesc astazi o noua ambitie in vederea eliberarii Marii Britanii de dictatura petrolului", urma sa spuna liderul laburist in fata Confederatiei industriei britanice, potrivit textului discursului.


Chemand la "o revolutie in modul in care gandim si folosim resursele", Brown va spune ca "o mai mare eficienta energetica si o securitate sporita a aprovizionarilor noastre" trebuie sa treaca prin "reducerea dependentei noastre petroliere si formarea unei economii mai putin poluante".


Aceasta este a doua tentativa a fostului ministru de finante de a lua initiativa pe plan economic de la inceputul lunii septembrie, in fata ingrijorarilor tot mai mari ale populatiei si a unei popularitati la un nivel foarte scazut, care ii sperie pe laburisti.


Fostul ministru de interne Charles Clarke l-a criticat aspru pe Brown, intr-un articol publicat joi, vorbind despre o "ingrijorare produsa" in randul laburistilor, care se tem de un rezultat extrem de negativ la viitoarele alegeri generale, care vor avea loc cel mai tarziu in mai 2010. El a spus chiar ca Brown ar trebui sa demisioneze, daca nu reuseste sa redreseze situatia in urmatoarele luni.


Guvernul a anuntat deja o serie de masuri de sprijin pentru accederea la proprietate, in speranta unei linistiri a crizei severe de pe piata imobiliara.


Brown va promite ca, pana in 2010, consumul de petrol al tarii "va fi redus cu 20%". In aceasta linie, premierul trebuie sa anunte aprobarea infiintarii unei noi ferme eoliene, care va fi "una dintre cele mai mari din Marea Britanie".


Premierul a mai anuntat un "important" program-pilot care va viza "explorarea rolului masinilor electrice ca mijloc de transport durabil".