Google, Facebook si Twitter, chemate sa raspunda in fata Congresului pentru amestecul Rusiei in alegeri

Joi, 28 Septembrie 2017, ora 10:18
1199 citiri
Google, Facebook si Twitter, chemate sa raspunda in fata Congresului pentru amestecul Rusiei in alegeri
Foto: Arhiva Facebook/Mark Zuckerberg

Senatul american si Camera Reprezentatilor au cerut oficial companiilor IT Google, Facebook si Twitter sa depuna marturie in cadrul anchetelor privind posibila influenta rusa in alegerile prezidentiale din 2016.

Reprezentantii acestor grupuri sunt asteptati de Comisia pentru Informatii a Senatului pe 1 noiembrie, pentru o audiere publica, relateaza AFP.

Alesii incearca sa stabileasca daca aceste retele ar fi putut fi folosite de Rusia pentru a influenta alegerile prezidentiale de anul trecut, castigate de Donald Trump.

Comisia pentru Informatii a Camerei Reprezentantilor a anuntat, de asemenea, ca vrea ca reprezentanti ai acestor companii sa depuna marturie.

Intre timp, fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, a respins comentariile lui Donald Trump, potrivit caruia reteaua de socializare a fost folosita impotriva sa, scrie BBC News.

Presedintele american a acuzat platforma ca este "anti-Trump". El a formulat critici similare la adresa New York Times si Washington Post.

Zuckerberg a subliniat, intr-un mesaj publicat pe Facebook, ca se straduieste sa construiasca o "platforma pentru toate ideile". El a insistat ca, exceptand "anunturile problematice", impactul Facebook merge de la "a le oferi oamenilor o voce, la a le permite candidatilor sa comunice direct, la a ajuta milioane de oameni sa voteze".

Potrivit lui, campaniile candidatilor au "cheltuit sute de milioane facand publicitate online", adica "de 1.000 de ori mai mult decat orice anunturi problematice pe care le-am gasit".

Zuckerberg si-a exprimat regretul pentru ca a spus, in ziua in care a fost ales Trump, ca este o "nebunie" sa spui ca dezinformarea de pe Facebook a schimbat rezultatul alegerilor, pentru ca a sunat ca si cum ar fi minimalizat situatia.

El a promis ca Facebook va "continua sa construiasca o comunitate pentru toata lumea" - si sa "apere impotriva statelor care incearca sa raspandeasca dezinformari si sa submineze alegeri".

Facebook a acceptat saptamana trecuta, in urma unor presiuni, sa furnizeze Congresului continutul mesajelor cu caracter politic, finantate de interese ruse prin cumpararea de publicitate pe platforma online.

Potrivit presei americane, aceste mesaje urmareau sa creeze tensiuni politice in diverse domenii, pentru a submina credibilitatea democratei Hillary Clinton, care conducea in sondaje. Kremlinul neaga orice implicare in alegeri.

Citeste si Obama l-a avertizat de anul trecut pe Zuckerberg ca Rusia manipuleaza prin Facebook ...citeste mai departe despre "Google, Facebook si Twitter, chemate sa raspunda in fata Congresului pentru amestecul Rusiei in alegeri" pe Ziare.com

#Facebook ancheta alegeri SUA Rusia, #Google Facebook audiere Senat SUA , #Stiri International