Google a fost amendat cu peste 100 de milioane de euro in Italia. Aplicatia pe care gigantul refuza sa o primeasca in Google Play de peste zece ani

Joi, 13 Mai 2021, ora 12:35
810 citiri
Google a fost amendat cu peste 100 de milioane de euro in Italia. Aplicatia pe care gigantul refuza sa o primeasca in Google Play de peste zece ani
Google refuza de zece ani sa permita in Google Play o aplicatie din Italia FOTO Pixabay

Google a fost acuzat de abuz de pozitie dominanta in Italia si a fost amendat cu peste 100 de milioane de euro de catre jandarmul concurentei. Potrivit AFP, gigantul tech refuza de zece ani sa primeasca in Google Play aplicatia Enel JuicePass care ofera numeroase servicii vehiculelor electrice.

Aceasta amenda - in valoare de 102,084 milioane de euro - este justificata prin refuzul gigantului Internetului de a accepta pe platforma Google Play o aplicatie terta care permite gasirea unor borne de incarcare a masinilor electrice, precizeaza intr-un comunicat Antitrustul italian.

"Prin sistemul de operare Android si magazinul de aplicatii Google Play, Google detine o pozitie dominanta (...). Este necesar sa amintim ca, in Italia, aproape trei sferturi din smartphone-uri folosesc Android", precizeaza Antitrust.

Potrivit unei anchete a autoritatii de reglementare din Italia, "Google nu a autorizat" folosirea aplicatiei JuicePass, dezvoltata de catre gigantul italian al energiei Enel pe sistemul sau Android Auto, care permite unui vehicul sa se conecteze si sa obtina numeroase servicii.

"JuicePass ofera o gama larga de servicii destinate reincarcarii vehiculelor electrice, care merge de la reincarcarea la o borna de incarcare la gestionarea incarcarii si la rezervarea unei borne", precizeaza Antitrust.

Excludere de doi ani

Aceasta aplicatie se afla in concurenta cu aplicatia Google Maps a gigantului american, care nu permite pentru moment, cu toate acestea, decat o cautare a bornelor de incarcare a vehiculelor electrice.

"Prin faptul ca Google refuza Enel X Italia (...) sa faca disponibila JuicePass pe Android Auto, (gigantul american) a limitat in mod nedrept posibilitatile utilizatorilor aplicatiei Enel", apreciaza Antitrust, care a deschis o ancheta in mai 2019.

"Excluderea aplicatiei Enel X Italia din Android Auto dureaza de peste doi ani. Continuarea acestui comportament ar putea compromite definitiv posibilitatea ca Enel X Italia sa construiasca o baza solida de utilizatori, intr-un moment in care inregistram o crestere semnificativa a vanzarii vehiculelor electrice", mai precizeaza Antitrust.

In acest context, autoritatea italiana de reglementare obliga Google sa puna la dispozitia Enel X Italia si altor dezvoltatori de aplicatii "instrumente de programare a aplicatiei care functioneaza pe Android Auto".

Indeplinirea acestei obligatii urmeaza sa fie verificata de catre un expert independent de la Antitrust, "caruia Google este ...citeste mai departe despre "Google a fost amendat cu peste 100 de milioane de euro in Italia. Aplicatia pe care gigantul refuza sa o primeasca in Google Play de peste zece ani" pe Ziare.com

#Google, #amenda Google , #Stiri International