Germanii nu vor mai fi pedepsiti daca insulta sefi de stat si de Guvern straini

Vineri, 02 Iunie 2017, ora 21:25
600 citiri
Germanii nu vor mai fi pedepsiti daca insulta sefi de stat si de Guvern straini
Foto: Pixabay

Parlamentul german a votat vineri in favoarea anularii unei legi invechite care pedeapsa insultele la adresa sefilor de stat si de Guvern straini.

Legea a fost invocata de Ankara pentru a cere pedepsirea unui actor de comedie german care a scris o poezie ironica la adresa lui Recep Tayyip Erdogan, relateaza Deutsche Welle.

Anularea legii cunoscute drept Paragraful 103 din Codul Penal va intra in vigoare pe 1 ianuarie 2018.

Poemul satiric al lui Jan Boehmermann a declansat o adevarata dezbatere despre libertatea de expresie si libertatea viziunii artistice in Germania si despre dreptul lui Erdogan de a-i reduce la tacere pe cei care au curajul de a ridica vocea impotriva lui.

Desi poemul satiric poate parea pueril, vulgar si iresponsabil in contextul ajutorului oferit de Turcia in gestionarea crizei refugiatilor, pentru Ankara este o lucrare artistica subversiva ingenioasa, care subliniaza importanta libertatii de expresie.

Erdogan este cunoscut pentru modul in care a amutit opozitia si a redus la tacere orice voce critica din presa turca.

Boehermann este considerat cel mai incisiv actor de comedie german. El a citit poemul satiric in timpul emisiunii Neo Magazin Royale. Inregistrarea show-ului a fost ulterior eliminata de pe site-ul televiziunii publice, pentru ca ar fi incalcat legile libertatii de expresie, care interzic insultarea unui oficial strain.

Comediantul facea referire in poem la acte sexuale cu oi si capre, precum si la represiunea minoritatilor nationale din Turcia, cum ar fi cea a kurzilor.

Actorul a fost dat in judecata, dar magistratii au renuntat la caz din lipsa de probe. ...citeste mai departe despre "Germanii nu vor mai fi pedepsiti daca insulta sefi de stat si de Guvern straini" pe Ziare.com

#germani insulta sefi stat, #germani insulta sefi guvern , #Stiri International