Germania in stand-by: Acordul de azi nu e o garantie nici pentru Merkel, nici pentru Schulz

Miercuri, 07 Februarie 2018, ora 16:24
1112 citiri

In sfarsit. Dupa lungi discutii preliminare, CDU/CSU si SPD au convenit, in cele din urma, sa reediteze marea coalitie. Acordul dintre conservatori si laburisti nu inseamna insa ca Germania are un nou guvern.

Un numar blestemat, acest 13. Mai ales pentru politicienii superstitiosi. Nu stim cat de superstitioasa este cancelara Angela Merkel, dar al 13-lea an in fruntea guvernului federal de la Berlin este cel decisiv. Pentru ea, pentru Germania, pentru Europa.

Ar putea fi o pura coincidenta, dar tratativele finale pentru formarea marii coalitii dintre Uniunea Crestin-Democrata, condusa de Merkel, Uniunea Crestin-Sociala - sora mai mica din Bavaria, si Partidul Social-Democrat au durat exact 13 zile.

Acordul obtinut miercuri nu inseamna, insa, ca Germania are un nou guvern. Mai intai, membrii SPD trebuie sa-si dea acordul. Iar votul lor va fi decisiv in mai multe privinte.

Cei peste 460.000 de membri ai SPD au un ragaz de trei saptamani, pentru a hotari daca partidul lor sa intre in aceasta ecuatie numita Groko (de la Grobe Koalition) sau sa se retraga in Opozitie, fortand astfel alegeri anticipate.

Social-democratii condusi de Martin Schulz stiu foarte bine ca, pana acum, partidul lor a iesit de fiecare data si mai slab, si mai mic, din orice alianta guvernamentala sub Merkel. In ultimele sondaje, SPD are 17-18%, fiind departe de ceea ce s-ar dori un partid mare, popular.

Dilemele lui Schulz

Aceasta scadere este problematica, in primul rand, pentru Schulz. Ales acum un an cu 100% din voturi ca sef al partidului si candidat pentru cancelaria federala, fostul presedinte al Parlamentului European a trebuit sa recunoasca rapid ca sprijinul se poate pierde usor in lipsa unor rezultate concrete.

Faptul ca Schulz a exclus, dupa alegerile pierdute din noiembrie 2017, prezenta intr-un cabinet condus de Merkel, iar acum a anuntat ca si-ar dori Ministerul de Externe nu-i mareste credibilitatea si nici nu simplifica votul in SPD.

Multi membri SPD cred ca guvernarea intr-o coalitie viitoare cu CDU si CSU ar fi o perspectiva mult mai proasta decat retragerea in Opozitie. Pentru ei, reconstructia partidului e acum mult mai importanta decat o guvernare dictata de interese meschine.

SPD se afla deci la o rascruce de drum. Daca Schulz obtine o majoritate pentru Groko, poate continua. Daca nu, isi poate face bagajele.

O problema si pentru Merkel

Dar picajul social-democratilor e problematic si pentru Merkel. Daca majoritatea membrilor SPD s ...citeste mai departe despre "Germania in stand-by: Acordul de azi nu e o garantie nici pentru Merkel, nici pentru Schulz" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#merkel acord SPD , #Stiri International