Germania emite obligatiuni la un randament minim record, sub 1%

Joi, 02 Octombrie 2014, ora 09:51
1006 citiri

Dobanzile la care se imprumuta de pe piata Germania a atins miercuri un nou minim istoric, obligatiunile guvernamentale servind drept valori de refugiu in urma evolutiei slabe a economiei zonei euro, transmite Bloomberg.

Germania a vandut obligatiuni cu scadenta in august 2024 la un randament mediu de 0,93%, in valoare de 4,1 miliarde de euro (5,2 miliarde de dolari). Este cel mai redus randament de cand Bloomberg a inceput publicarea datelor, in 1993. Investitorii au facut oferte pentru bonduri de 4,66 miliarde de euro, potrivit Agerpres.

'Randamentele ar urma sa ramana scazute in Germania o perioada indelungata. Acum si BCE a anuntat masuri de stimulare iar zona euro inregistreaza o crestere destul de redusa', apreciaza analistul Allan von Mehren, de la Danske Bank A/S, in Copenhaga.

Pe piata secundara, randamentul obligatiunilor pe zece ani a scazut cu 0,02 puncte procentuale, la 0,93%.

Datele vin dupa ce Institutul de cercetare economica Ifo a anuntat miercuri ca increderea companiilor germane in economie a scazut in septembrie pentru a cincea luna consecutiv, la cel mai redus nivel din ultimele 18 luni, ceea ce sugereaza ca ingrijorarile cu privire la criza din Ucraina si impactul sanctiunilor impotriva Rusiei isi fac resimtite efectele in Consiliile de Administratie ale firmele din cea mai mare economie europeana.

Schimburi comerciale de 77 de miliarde de euro intre Germania si Rusia

In toate sectoarele economiei se inregistreaza o inrautatire a increderii, avertizeaza Ifo. Anul trecut, Germania si Rusia au avut schimburi comerciale de aproape 77 de miliarde de euro. Rusia furnizeaza petrol si gaze naturale Germaniei, iar aceasta exporta produse de inginerie mecanica, medicamente, trenuri si automobile in Rusia. De asemenea, peste 6.000 de companii germane sunt inregistrate in Rusia si, impreuna, ele au investit 20 de miliarde de euro in aceasta tara in ultimii ani.

Recent, presedintele BCE, Mario Draghi, a reafirmat ca institutia este pregatita sa adopte mai multe masuri de stimulare daca va fi necesar si a subliniat ca nu se asteapta in zona euro la o deflatie de tipul celei inregistrate in Japonia in anii '90. 'O serie de factori difera semnificativ de Japonia anilor '90. BCE a intervenit rapid, la inceputul crizei, si acum verifica bancile pentru a le forta sa-si rezolve problemele', a declarat presedintele BCE.

Conform datelor Eurostat, in august 2014, rata anuala a inflatiei s-a mentinut in zona euro la 0,4%, mult sub tinta de 2% avuta in vedere de BCE. Este cea mai scazuta rata anuala a inflatiei inregistrata de zona euro, dupa octombrie 2009.

In prezent, inflatia anuala in zona euro este mult sub obiectivul de 2% fixat de Banca Centrala Europeana, ceea ce ar putea determina Consiliul guvernatorilor sa adopte noi masuri de relaxare a politicii monetare.

In septembrie, BCE a decis sa reduca dobanda de baza la un nou minim record, 0,05%, in incercarea de a stimula economia si de a evita pericolul deflatiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#actiuni Germania randament minim record, #randamente scazute Germania , #Stiri International